Onderzoek toont aan dat je langer leeft door een optimistische kijk

Mensen die een positieve kijk hebben op het leven, blijven langer leven dan diegenen die negatieve gevoelens hebben. Dat zegt een nieuwe Amerikaanse studie. Positief ingestelde mensen worden doorgaans 85 jaar of ouder.

We hebben allemaal wel een vriend of vriendin die relatief pessimistisch door het leven gaat. Misschien ben jij zelf die persoon in je vriendengroep. Dan is het beter om daarmee te stoppen als je langer wil leven. Een nieuwe studie in de Verenigde Staten concludeerde namelijk dat als je positief ingesteld bent, je doorgaans langer leeft.

De theorie achter de studie is dat optimisten makkelijker hun emoties onder controle hebben. Op die manier kunnen ze zich beter beschermen tegen stress. De onderzoekers zeiden dat pessimisten voordeel kunnen halen uit dromen over een toekomst waar alles goed komt.

11 tot 15 procent gelukkiger

De researchers gebruikten twee verschillende groepen die meededen aan andere studies. Ze strikten 70.000 vrouwen en 1.500 mannen die al eerder deelnamen aan verschillende gezondheidsstudies in de Verenigde Staten.

Hun verschillende niveaus van optimisme werden vastgelegd, samen met hun algemene gezondheid. Ook werd gevraagd naar de deelnemers hun sportactiviteiten en hun dieet. Daarna moesten ze nog vragen beantwoorden over hun alcoholgebruik.

De testpersonen die het meest optimistisch waren, leefden doorgaans 11 tot 15 procent langer dan hun pessimistische tegenhangers. Ook hun levensduur was opmerkelijk langer, 85 jaar namelijk. De levenskwaliteit van de pessimistische testpersonen lag een stuk lager.

Optimistische mensen

De studie maakt risicofactoren over ziektes en vroege dood een stuk duidelijker. Maar de ‘positieve psychosociale factoren’, zoals onderzoekers het zelf noemen, die gezond oud worden beïnvloeden, zijn nog niet helemaal duidelijk. “Onze bevindingen geven de mogelijkheid dat de verschillende niveaus van optimisme gezond ouder worden aansporen”, vertelt co-auteur en professor in de psychiatrie aan de Boston University of Medicine, Lewina Lee, in een interview met BBC.

Waarom optimistische mensen nu exact langer leven is nog een vraag voor wetenschappers. “Vorig onderzoek toonde al aan dat optimistische mensen vaker een doel hebben in hun leven dat ze per se willen bereiken. Daarnaast zijn ze beter in probleemoplossend denken en hebben ze hun emoties makkelijker onder controle, wat zorgt voor minder stress”, voegt de professor toe.

Meer
Lees meer...