Pakje sigaretten wordt 2 euro duurder vanaf januari, tabaksverkoop verdwijnt op termijn uit de supermarkt

De federale regering verhoogt de accijnzen op sigaretten en andere tabaksproducten en gaat ook de verkoop in supermarkten verbieden vanaf juli 2025. Dat zijn twee opmerkelijke maatregelen uit het antitabaksplan dat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) presenteerde.

Het nieuws: Er zijn nu ook bedragen te plakken op de accijnsverhogingen die in het recente begrotingsakkoord afgesproken werden.

  • Een pakje sigaretten (20 stuks) wordt vanaf 1 januari 2 euro duurder.
  • Over de hele legislatuur bekeken zal de prijs van een pakje met 59 procent gestegen zijn, van 6,8 naar 10,8 euro. De prijs van roltabak zal over dezelfde periode zelfs bijna verdubbelen.

Enkele reacties:

  • De verhoogde accijnzen oogsten applaus bij Kom op Tegen Kanker, omdat prijsverhogingen volgens de organisatie het meest effectieve middel zijn tegen roken.
  • Tabaksreus Philip Morris reageert uiteraard negatief en waarschuwt ervoor dat de extra accijnsinkomsten waar de regering op rekent, wel eens zouden kunnen tegenvallen, daarbij ook wijzend op de illegale handel in sigaretten. “Er zijn aanwijzingen dat prijsverhogingen van tabak de illegale handel stimuleren. Deze beslissing komt dus vooral de illegale organisaties ten goede.”

Niet meer in de supermarkt

Ook opmerkelijk: Als onderdeel van zijn ontradingsplan wil minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke vanaf 1 juli 2025 de verkoop van tabaksproducten verbieden in supermarkten groter dan 400 vierkante meter. Dat is zowat drie jaar vroeger dan eerdere uitfaseringsplannen.

  • Maar: Horecazaken en kleinere winkels zullen wel nog steeds tabak kunnen verkopen. Er komt vanaf 1 januari 2025 alleen een zogeheten uitstalverbod. Dat betekent dat sigaretten en andere rookproducten niet meer uitgestald mogen worden in de winkeletalages of -rekken.
  • De handelsfederatie Comeos noemt het onderscheid tussen grote en kleine winkels “hypocriet en absurd”. Topman Dominique Michel: “Ofwel is roken slecht voor de gezondheid en wordt de verkoop overal afgebouwd, ofwel laat je de verkoop toe. Maar nu zeggen: wel in die winkel en niet in een andere, dat is toch nonsens.”
Meer
Lees meer...