Sabaton op Graspop 2019: over spelen met een koor en hun plaat over de Eerste Wereldoorlog

Sabaton

Sabaton staat vanavond op Graspop als één van de laatste bands van het festival. De Zweedse band brengt hun koor, het ‘Great War Choir‘, mee om hun nieuw album ‘The Great War’ voor te stellen. Wij spraken met de mannen van Sabaton vlak voor hun concert.

Zijn jullie klaar voor de show? Het is zeer warm.

Sabaton: “Het is warm, maar we hebben al shows gespeeld bij nog hogere temperaturen. Waarschijnlijk zal er in de toekomst wel een nog hetere show volgen. Maar laat ons zeggen dat het zeker warm genoeg is. Het weer tast nooit onze optredens aan. We spelen trouwens laat in de avond, dan zal het al afgekoeld zijn. De bands die overdag spelen, hebben het vooral zwaar.”

Dit wordt jullie zevende concert op Graspop. Wat vinden jullie van het festival?

We love it. Het is wel veel veranderd door de jaren heen, maar er zijn ook veel dingen gebleven sinds ons eerste optreden hier. Bovendien is de spirit van het festival intact gebleven. Vorig jaar waren we hier ook. Niet om te spelen, maar om de bands te zien en de hele nacht te feesten. Vorige nacht heb ik ook in de tent gefeest tot ze me (bassist Pär Sundström, red.) buiten smeten.”

Jullie zijn naast muzikanten ook fans?

“Natuurlijk.”

Plaat over Eerste Wereldoorlog

Jullie brachten onlangs een nieuwe plaat uit, ‘The Great War’. Hoe zijn de reacties tot nu toe?

“Fantastisch. Het is beter dan we verwachtten. We hoopten op goede reacties, maar de appreciatie van de fans heeft ons echt overdonderd. Dat heeft ons een beetje verbaasd, want het thema van de plaat is de Eerste Wereldoorlog. Vergeleken met de Tweede Wereldoorlog is dat geen populair onderwerp. We brengen als band gebeurtenissen uit de geschiedenis weer tot leven, waar mensen niet veel meer over weten. Er is zoveel gebeurd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het is belangrijk dat mensen weten wat er zich afgespeeld heeft.”

“De Eerste Wereldoorlog is erg interessant. We komen uit Zweden en hebben er dus bijna niks over geleerd op school. We hadden er ook totaal geen verbondenheid mee. De Tweede Wereldoorlog krijgt alle aandacht: games, films en meer.”

Eigen History Channel

Is dat waarom jullie over geschiedenis schrijven?

“We schrijven over geschiedkundige gebeurtenissen, omdat het beter is om over iets te schrijven uit de echte wereld, beter dan fictie of fantasy. Daardoor krijgen de verhalen betekenis en een doel, er zit een kern van waarheid in. Dat was voor ons belangrijk toen we vijftien jaar geleden begonnen met Sabaton. Door de jaren heen is onze interesse in geschiedenis alleen maar gegroeid. Nu kunnen we de fans die geschiedenis fatsoenlijk bijbrengen.”

“We hebben zelfs een eigen History Channel gelanceerd in samenwerking met de historicus Indy Neidell. Dat heeft alles veranderd. Voordien konden we mensen enkel een tipje van de sluier geven. Ze moesten zelf research doen. We zijn redelijk vertrouwd met de geschiedenis waarover we songs schrijven. Maar er is nog zoveel meer, waar we nog niets over weten.”

Welke andere historische gebeurtenissen vinden jullie interessant?

“Van alle gebeurtenissen, waar wij al over geschreven hebben, vind ik het verhaal van het Koninkrijk Zweden het interessantst. Daar hebben we onze plaat ‘Carolus Rex’ aan gewijd.”

Schrijfproces

Hoe schrijven jullie muziek, zowel op muzikaal vlak als qua teksten?

“Eerst leggen we een onderwerp vast waar we een album rond willen schrijven. Daarna schrijven we de muziek en doen we research voor het album. Als de songs geschreven zijn, voegen we pas teksten toe. De muziek komt altijd eerst, daarom zit er ook geen tijdlijn in onze platen. Het belangrijkste is dat we een goede metalplaat maken. De lyrics komen op de tweede plaats.”

epa

Koor op het podium

Jullie treden vanavond op met jullie koor, het Great War Choir. Wat mogen we verwachten?

“Je mag een speciale Sabaton-show verwachten. Als je Sabaton al eens gezien hebt, weet je wat je mag verwachten van ons, maar dit zal anders zijn, a night to remember. Veel bands hebben al met orkesten gespeeld, wij ook, maar met koren is nog niet veel geëxperimenteerd. Ons koor zal trouwens uniformen uit de oorlog dragen.”

“In Sabaton-nummers heeft de zang een erg dominante rol. Ze zitten vol zangpartijen en er is veel ruimte voor koren en gang vocals. Met een koor wordt dat nog krachtiger.”

Toekomstplannen

Welke bands zouden jullie graag nog zien op Graspop? 

“Def Leppard en Kiss.”

Wat zijn jullie toekomstplannen?

“We hebben het nog niet officieel aangekondigd, maar over enkele dagen volgen een reeks nieuwe tour dates. Fans in deze regionen zullen erg blij zijn.”

epa

Gesponsorde artikelen