4 op de 10 ouders deelt foto’s van hun kinderen online zonder toestemming te vragen

Zo’n 40 procent van de Vlaamse ouders vraagt zelden of nooit toestemming aan hun kind voor ze foto’s van hun kinderen op sociale media publiceren. Dat blijkt uit een onderzoek van Telenet. Opvallend: 80 procent van de ondervraagden vindt het zelf wél belangrijk dat hun mening gevraagd wordt voor een foto van hen online gepubliceerd wordt.

Iedereen is ondertussen vertrouwd met de sharenting-trend (sharing + parenting). Daarmee wordt gedoeld op het delen van foto’s of video’s van je kind op sociale media. Ondanks bovenstaande cijfers stelt Elke Boudry van MediaNest, een website gespecialiseerd in het gebruik van sociale media, dat ouders zich steeds meer bewust worden van het sharenting-fenomeen: “Pakweg vier jaar geleden deelden ouders een foto van hun pasgeboren baby zonder na te denken. Vandaag zien we dat ouders duidelijk terughoudender zijn, en ook bepaalde dingen bewust offline houden.”

15 procent zet kinderen nooit online

Telenet

Uit het onderzoek blijkt verder dat z’n 15 procent van de ouders bewust nooit foto’s van hun kinderen deelt op sociale media.

“Maar het blijft een spanningsveld: een kind grootbrengen doe je niet in je eentje”, zegt Boudry verder. “Je deelt tips en verhalen met familie, vrienden en kennissen, en ouders zoeken op hun beurt naar steun en inspiratie op sociale media. Het is dus geen verrassing dat kinderen vandaag vaak al vanaf de geboorte online verschijnen. Ouders hebben dus ook wel wat vragen rond hoe je hier nu best mee omgaat, en toch je kind beschermt. Daar wil Telenet nu aan tegemoet komen.”

Gevolg van sharenting

Telenet

Verder in het persbericht wijst Telenet erop dat foto’s en filmpjes van kinderen voor altijd online blijven verder leven, zelfs als je ze verwijdert van je accounts op sociale media. Op die manier krijgen kinderen een digitale tattoo. Vanaf de eerste babyfoto bouw je als ouder een online identiteit op voor je kinderen, nog voor ze zelf hun eerste stappen op het internet gezet hebben.

Telenet geeft daarom 5 tips om je sharenting-gedrag kritisch te bekijken:

1. De basisvraag: is dit toonbaar?

Het is heel begrijpelijk dat je kleine en grote prestaties van je kinderen wil delen. Vooraleer je een foto, video of inside informatie online zet, stel je dan even de simpele vraag: zou ik dit ook met een wildvreemde delen? Als dat het geval is, deel hem dan gerust. Twijfel je? Post hem dan niet.

2. Kijk naar je privacy-instellingen

Uit onderzoek blijkt dat we privéfoto’s voor een veel groter publiek delen dan we zelf inschatten. We denken dat Facebook een forum is voor onze dichte vrienden en familie, maar ga zelf maar eens na hoeveel vrienden en collega’s ertussen zitten die je amper kent. Post de foto’s van je kinderen daarom voor een selecte groep mensen. Op Facebook kan je foto’s delen met ‘iedereen’, ‘vrienden’, ‘alleen ik’ of ‘aangepast’. Die laatste functie is bedoeld om bepaalde lijsten te maken met bijvoorbeeld enkel familieleden erin. Instagram heeft die functie niet, maar je kan wel kiezen voor een privéprofiel.

3. Let op met naakt

Het lijkt overbodig om te zeggen, maar ook ‘onschuldig’ naakt bij baby’s en kinderen kan misbruikt worden. Blote peuterpoepjes, hoe schattig ook, kunnen op pedofiliewebsites belanden.

4. Kijk wat verder in de toekomst

Telenet

Een foto van je peuter met een drolletje naast z’n potje is nu misschien wel grappig, maar zal je tiener dat later nog kunnen appreciëren? Wellicht niet, dus denk twee keer na voor je foto’s post die op een later moment gênant kunnen worden.

5. Let op met andere kinderen

Verjaardagsfeestjes, uitstappen naar de speeltuin en slaappartijtjes met vriendjes zijn fijne momenten die we graag delen. Maar als er andere kinderen herkenbaar op de foto staan, ben je verplicht om eerst toelating te vragen aan hun ouders.

Meer
Lees meer...