Stopzetting krantencontract: PPP sleept Belgische staat en Bpost voor de rechter

Persverdeler PPP neemt juridische stappen tegen de federale regering en concurrent Bpost, nadat eind vorig jaar de subsidies voor de krantenbedeling niet aan het Brusselse bedrijf, op papier de beste kandidaat, toegewezen werden.

Waarom het gaat: De federale regering besliste eind vorig jaar om de persconcessie 2024-2028, die verdeling van kranten en tijdschriften subsidieert, af te schaffen. Tot verbijstering van PPP, dat volgens de FOD Economie het beste bod gedaan had voor de krantenbedeling. De regering voorzag nog een overgangsperiode van zes maanden, waarbij het overheidsbedrijf Bpost – de huidige concessiehouder – nog 75 miljoen euro steun krijgt. Het zijn die subsidies die PPP nu aanvecht voor de rechter, meldt L’Echo.

Concreet: PPP spreekt van “illegale staatssteun” en vraagt aan de handelsrechter om alle steun aan Bpost stop te zetten, op straffe van een dwangsom van 494.000 euro per dag. De Belgische staat en Bpost hebben een dagvaarding in de bus gekregen voor morgen op de ondernemingsrechtbank in Brussel.

Meer achtergrond:

  • In het oude systeem van concessies is telkens een overgangsperiode van zes maanden voorzien, om de overgang naar een eventuele nieuwe persverdeler organisatorisch en qua logistiek vlot te laten verlopen.
  • Maar dat gaat nu niet op, zegt PPP. “Er is immers geen sprake van een nieuwe concessiehouder en bijgevolg is er ook geen overgang.” En dus is er geen reden om Bpost nog voor zes maanden te subsidiëren, gaat de redenering van PPP-topman Michel d’Alessandro.
  • Vanaf juli 2024 moeten de uitgevers zelf de commercieel meest interessante deal sluiten met persverdelers naar keuze, zo besliste de regering.

De politieke fall-out: N-VA-Kamerlid Michael Freilich zegt in een reactie dat hij PS-minister van Economie Pierre-Yves Dermagne, die bevoegd is voor de persconcessie, voor een eis tot schadevergoeding gewaarschuwd heeft.

  • “De PS zag niet graag de werkgelegenheid bij Bpost in het gedrang komen door het afspringen van de concessie en wilde mordicus een regeling om Bpost een zachte landing te laten maken”, zegt Freilich. “Maar daarbij neemt Vivaldi wel hoge juridische risico’s. Wij zijn in het bijzonder ontgoocheld in de Open VLD, die zó opgetogen was over de onfrisse deal rond de stopzetting van het krantencontract.”
Meer
Lees meer...