Van Gucht denkt niet dat de coronamaatregelen verstrengd worden, maar “verlenging staat zo goed als vast”

Viroloog Steven Van Gucht, die mee de regering adviseert over te nemen coronamaatregelen, verwacht voorlopig geen verstrenging van de regels. Hij denkt wel dat de maatregelen verlengd worden tot in mei. Nu de maatregelen loslaten, zou leiden tot een nieuwe piek van besmettingen of overlijdens. Van Gucht stelt dat het aantal ziekenhuisopnames voorzichtig daalt, maar dat steeds meer mensen laks omgaan met de richtlijnen. Afgelopen weekend zei viroloog Marc Van Ranst nog dat hij vreest voor een “Wuhan-style” lockdown bij een nieuwe coronapiek.

EPA

“We zitten in moeilijke fase. De curve ziet er goed uit en de mensen raken de maatregelen stilaan beu en gaan lakser om met de richtlijnen”, zegt Van Gucht in het VTM Nieuws.

Van Gucht uitte zich voorzichtig over de huidige situatie op vlak van het coronavirus: “De ziekenhuisopnames dalen zienderogen. Maar vergeet niet dat de cijfers na het weekend altijd wat gunstiger ogen. De volgende dagen zullen die aantallen waarschijnlijk nog gecorrigeerd worden. Het aantal mensen in de ziekenhuizen daalt, maar dat betekent nog niet dat we uit de gevarenzone zijn.”

Beslissing op 15 april

EPA

Volgens Steven Van Gucht is het dan ook veel te vroeg om de coronamaatregelen te versoepelen. Op woensdag 15 april komt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen om de verlenging van de coronarichtlijnen te bespreken. Dan wordt ook beslist of grote festivals in juni en juli al dan niet mogen doorgaan.

Afgelopen weekend schreef de politie heel wat pv’s uit voor mensen die de coronaregels niet naleefden. Er was sprake van dat de maatregelen verstrengd zullen worden, maar Van Gucht denkt dat dat niet zal gebeuren: “Ik denk niet dat de richtlijnen verstrengd zullen worden. Verlenging staat wel zo goed als vast. Als we nu de teugels loslaten, zal er snel weer een nieuwe opstoot van besmettingen of overlijdens komen.”

Vaccin wordt redding

“Een vaccin zal er pas volgend jaar komen”, zegt Van Gucht verder. “Het zou kunnen dat in september de eerste klinische testen van start kunnen gaan, maar een brede uitrol van een coronavaccin is pas ten vroegste haalbaar in 2021.”

Heel wat farmabedrijven zijn momenteel aan het experimenteren met een coronavaccin. Sommige bedrijven beweren dat ze in het najaar al een effectief vaccin op de markt zullen kunnen brengen, maar dat lijken wel héél optimistische vooruitzichten.

Aantal besmettingen verdubbeld sinds begin april

EPA

Het aantal coronadoden stijgt snel in het Verenigd Koninkrijk. De dodentol stijgt boven de 11.000, er is sprake van bijna duizend overlijdens op één dag tijd. Ook in New York is er al sprake van meer dan 10.000 doden en in Italië van meer dan 20.000 doden.

Wereldwijd is er nu sprake van meer dan 2 miljoen bevestigde coronabesmettingen. Al bijna 120.000 patiënten overleden aan de gevolgen van Covid-19. Sinds 2 april is het aantal bevestigde coronapatiënten ongeveer verdubbeld. Een klein half miljoen coronapatiënten werden al genezen verklaard.

Meer
Lees meer...