Japanners “ongelukkig” met tien extra dagen vakantie 

Het Japanse parlement heeft een tiendaagse vakantie goedgekeurd, de Gouden Week, ter gelegenheid van de troonsafstand van de huidige keizer Akihito. Maar de tiendaagse extra vakantie wordt door heel wat Japanners niet met vreugde onthaald. Slechts vijfendertig procent zou zich gelukkig voelen met de extra vakantie. Meer klusjes en zorgen voor de kinderen halen ze aan als reden. 

Werknemers die niet blij zijn met tien extra dagen vakantie, daar moet je voor in Japan zijn. Uit een onderzoek van de Asahi Shimbun-krant in het land bleek dat 45 procent van de ondervraagden “zich ongelukkig” voelde over de lange pauze. Slechts 35 procent zei dat ze zich “gelukkig” voelden over het besluit van de regering.

De reissite Expedia voerde ook een eigen onderzoek uit, waaruit bleek dat 46 procent “niet blij” was met de Gouden Week. Veel van die respondenten noemden extra klusjes en het zorgen voor de kinderen als reden. De opvang is dan immers gesloten en velen weten niet wat ze dan met hun kinderen moeten aanvangen. Anderen zeiden dan weer dat ze niet wisten wat met al die vrije tijd aan te vangen.

Deze Manga figuur stelt de 35 procent Japanners voor die wél gelukkig zijn met hun “Super Gouden Week”:

De nieuwe keizer

Er wordt veel gefeest voor de kroning van de nieuwe keizer van Japan. Zo wordt er een reusachtige gouden hamburger gecreëerd en krijgen de Japanners een “Super Gouden Week”, met tien extra dagen vakantie. Op 1 mei treedt de oude keizer Akihito af en komt zijn oudste zoon Naruhito aan de macht. Opvallend is het Japans keizerrijk zich assertiever aan het gedragen is. De tien extra vakantiedagen aan de Gouden Week, is daar een voorbeeld van.

Japanners zijn harde werkers

De sociale druk in Japan zorgt ervoor dat niemand naar huis wil gaan voor de baas vertrekt en zelfs als de baas vertrekt, willen ze nog niet de eerste zijn die vertrekt. Japanners zitten zo met wat op papier een nine to five baan lijkt, regelmatig tot negen uur op kantoor. Veel Japanners hebben dus niet de privé-werk-balans waar wij in Europa trachten naar te streven.

Maar dat is de cultuur daar, moest je een Japanner verplichten vroeger naar huis te gaan, gaat dat volledig tegen de sociale norm in. Anderzijds ligt het zelfmoordcijfer in Japan relatief hoog en is Japans de enige taal ter wereld die een woord heeft voor “dood door overwerk”: karochi.

Meer
Lees meer...