AI-boeken die vol met larie staan domineerden Amazon bestsellerlijst

Tussen de jongvolwassen romantiekbestsellers was het maandag en dinsdag zoeken naar een boek van de hand van een menselijke auteur. Ondertussen is door Amazon actie ondernomen. Dat meldt Vice.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds AI-technologie met de lancering van ChatGPT in een stroomversnelling kwam, begonnen mensen zich zorgen te maken over de arbeidsmarkt. AI heeft zijn ingang gevonden in de literatuurwereld. Maar erg ongerust moeten auteurs nog niet zijn.
  • De boeken staan vol met onzin. Om Apricot bar code architecture als voorbeeld te nemen. Het boek opent met, vertaald naar het Nederlands, “Zwarte kanten pyjama, heel kort rokje, het belangrijkste, nu is deze kanten pyjama helemaal nat.” Wie verder leest, heeft al snel door dat het boek niet veel zinnigs inhoudt.
  • Auteur Cailtyn Lynch merkte het maandag op en kaartte het aan op Twitter. “De AI-bots hebben Amazon gebroken”, schreef ze. “Kijk eens naar de Best Sellers in Teen & Young Adult Contemporary Romance eBooks top 100. Ik zie 19 echte legitieme boeken”
  • Ondertussen is de top 100 gereinigd van de AI-boeken, al zijn ze wel nog steeds te koop op het platform.

Neveneffecten

  • Ondanks dat de boeken (tot nu toe) weinig lezers voor de gek zullen houden, lijkt hier toch iemand een verdienmodel in gevonden te hebben. “Het is duidelijk een clickfarm”, zei Lynch.
  • Een ander bitter neveneffect voor auteurs die hun boeken via het platform te koop aanbieden, is dat hun zichtbaarheid verdwijnt en hun boeken opgaan in de massa van AI-gegenereerde boeken. Echte auteurs zullen zo toch inkomsten mislopen.
  • Een voordeel? Het is nu duidelijk dat de generatieve AI-systemen er nog niet in geslaagd zijn om het inbeeldingsvermogen, de creativiteit en de kunst van het verhalenvertellen van een menselijke auteur te evenaren.
Meer
Lees meer...