Apple ‘Fortnite’-gebruikers krijgen geen update

Er was al langer conflict tussen Apple en de makers van Fortnite. En nu krijgen spelers die Fortnite op Apple Macs, iPhone of iPad spelen geen updates meer.

De update van donderdag bevatte onder andere een samenwerking met Marvel superhelden, iets waar Apple gebruikers nu geen plezier aan zullen beleven. Ook de Mac computers, hoewel deze geen App Store gebruiken, zijn getroffen.

Geschil

Het conflict kwam er door een ruzie over betalingen. Apple kreeg door een nieuwe betaaloptie geen commissies meer. Epic Games-topman Tim Sweeney, de maker van Fortnite, gaf de schuld aan Apple’s plan. “Apple heeft gezegd dat ze alle toegang tot Epic’s Apple software development kit voor game-ontwikkeling op vrijdag zullen intrekken”, zei de topman. “Als ze dat doen, kunnen we Fortnite niet updaten op Mac. De huidige versies van het Mac-besturingssysteem probeert gebruikers te beletten apps te openen die niet door Apple zijn gecontroleerd.”

Apple probeerde de toegang van Epic tot zijn ontwikkelaarstools voor het hele bedrijf in te trekken, maar dit ging niet door een rechterlijke uitspraak. Epic maakt ook Unreal Engine, dit is een een game-ontwikkelingstool die door veel makers wordt gebruikt. Om geen andere partijen in het conflict te betrekken verleent Apple dan toch toegang. “Het staat Epic Games en Apple vrij om tegen elkaar te procederen, maar hun geschil mag omstanders geen schade toebrengen”, oordeelde de rechter.

Meer
Lees meer...