Bråvalla, de Zweedse Rock Werchter, stopt ermee na reeks verkrachtingen op festival

Voor het tweede jaar op rij werden vrouwen massaal lastiggevallen op het Zweedse rockfestival Bråvalla. Zeker vijf vrouwen werden er afgelopen weekend verkracht. Daarom is er volgend jaar sowieso geen editie van Bråvalla. De organisatie houdt vol er “alles aan gedaan te hebben om de veiligheid van het publiek te garanderen”.

Muziekfestival Bråvalla, het Zweedse equivalent van Rock Werchter, stopt ermee. Dat heeft de organisatie aangekondigd op zijn website. Reden: het festival werd de afgelopen twee edities geteisterd door een golf van seksueel geweld tegen vrouwen.

Zeker vijf vrouwen werden afgelopen weekend tijdens het festivalgebeuren verkracht. Bij één concertgangster gebeurde dat zelfs gewoon onderweg van het festivalterrein naar de camping. Andere festivalbezoeksters gaven ook aan lastiggevallen of verkracht geweest te zijn. “Dit is f**king niet oké”, luidt het bericht van de festivalorganisatie. “We accepteren dit niet op ons festival. Woorden kunnen niet beschrijven hoe hard we dit betreuren en hoe ernstig we dit veroordelen.” Nochtans heeft de organisatie er naar eigen zeggen “alles aan gedaan om de veiligheid van de bezoekers te garanderen”.

Veiligheid en boycot

“De voorbije jaren lijken dergelijke aanrandingen een groter maatschappelijk probleem geworden, zeker niet alleen op festivals”, gaat het bericht verder. “Het is een uitdaging voor onze gemeenschap om dit aan te pakken. Het is een schande dat sommige mannen zich blijkbaar niet gedragen. Daarom hebben we besloten om de volgende editie niet te laten doorgaan. We zullen blijven samenwerken voor een betere wereld. Laten we zorgen voor elkaar, laten we haat en geweld verdrijven, en laat de muziek winnen.” Of het festival er definitief mee stopt of er in 2019 opnieuw doorgaat, is nog niet duidelijk.

Na de meldingen van aanrandingen en seksueel geweld tegen vrouwen hadden de Britse rockers van Mumford and Sons opgeroepen om het festival te boycotten zolang de veiligheid van het publiek op Bråvalla niet gegarandeerd kon worden.

Zweedse Rock Werchter/Graspop

Het festival vindt al vijf jaar plaats vlakbij Norrköping, ongeveer tweehonderd kilometer van de Zweedse hoofdstad Stockholm. Bråvalla was eigenlijk de Zweedse Rock Werchter of Graspop. Het was het grootste muziekfestival van het land en er stonden groepen die beide Belgische festivals hoog in het vaandel dragen. Onder andere The Killers, The Chainsmokers, Sabaton, Linkin Park, System of a Down, Danzig, Kreator, Die Antwoord, Kvelertak en Prophets of Rage zakten dit weekend af naar Norrköping.

Meer
Lees meer...