Coronavirus: 496 nieuwe overlijdens, veel doden in Vlaamse woonzorgcentra

Er zijn de voorbije 24 uur 325 mensen overleden door het coronavirus in ons land. Bovendien vielen er tussen 18 en 31 maart nog 171 doden in de Vlaamse woonzorgcentra.  Dat is een enorm zware klap voor ons land. De dodentol in België staat daardoor op 3.019. Zo’n 40 procent van de overlijdens vond plaats in de woonzorgcentra, 57 procent in de ziekenhuizen. Er werden 5.806 stalen afgenomen in woonzorgcentra, die zijn momenteel in behandeling in het labo.

Er liggen momenteel 1.278 coronapatiënten op de afdelingen intensieve zorgen, dat zijn er 7 minder dan gisteren. 993 van hen worden kunstmatig beademd. Zo’n 58 procent van de capaciteit op intensieve zorgen is bezet, er zijn nog meer dan 1.000 bedden vrij, zegt viroloog Steven Van Gucht die mee de regering adviseert over te nemen maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Daarnaast werden de afgelopen 24 uur 462 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen en mochten 404 patiënten mochten het ziekenhuis verlaten. Momenteel liggen 5.610 mensen met Covid-19 in de Belgische ziekenhuizen. Er zijn in totaal 26.667 bevestigde coronabesmettingen in België, een stijging van 1.684 ten opzichte van een dag eerder. Dat blijkt uit de dagelijkse persconferentie van het federaal crisiscentrum.

(Taskforce moet duidelijkheid scheppen over gebruik mondmaskers.)

Pasen

EPA

“De coronamaatregelen hebben ook een invloed op de komende feestdagen”, zegt crisiscentrum-woordvoerder Yves Stevens. “We begrijpen dat dit niet aangenaam is, maar de maatregelen zijn er om onze gezondheid te waarborgen. De plaatsen van erediensten blijven open en mensen kunnen die blijven bezoeken.”

“Alle erediensten zijn verboden, behalve religieuze begrafenissen met maximum vijftien aanwezige personen en huwelijken in de aanwezigheid van het koppel en de getuigen. Een bezoek aan iemand die niet onder hetzelfde dak woont, is niet mogelijk.”

(Premier Wilmès overtuigt maar niet in de Kamer, binnen haar ploeg blijft het zoeken naar cohesie.)

“Laten de inspanningen niet voor niet zijn”

EPA

Verder behouden de voedingswinkels voorlopig de normale openingsuren. “We raden de handelaars aan om te anticiperen op piekmomenten, door bijvoorbeeld een afhaalsysteem te regelen”, zegt Stevens. “De afgelopen weken hebben we met zijn allen de maatregelen goed nageleefd. Laat al deze inspanningen niet voor niets zijn. We mogen het virus geen vrij spel geven.”

Steven Van Gucht benadrukt nog dat medische hulp altijd beschikbaar is: “Ongeacht de achtergrond geldt dat principe. Wanneer mensen gebaat zijn aan een intensieve verzorging, zal dat ook gebeuren. We bekijken met de arts en de patiënt zelf of het zin heeft om iemand te hospitaliseren.”

Van Gucht zegt ook dat er overwogen wordt om een app te lanceren als “nuttig hulpmiddel” om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Meer
Lees meer...