De makers van ‘Game of Thrones’ zijn niet altijd even wakker, zo blijkt uit onze beelden en gevonden fouten!

De makers van ‘Game of Thrones’ zijn niet altijd even wakker, zo blijkt uit onze beelden en gevonden fouten!

Met een budget van 10 miljoen dollar per aflevering (8,4 miljoen euro) en honderden miljoenen kijkers, is ‘Game of Thrones’ dé hitserie van het moment. Maar dat wil niet zeggen dat de avonturen in Westeros zonder fouten worden weergegeven: incoherentie in de scenario’s, chronologie-problemen en domme filmfouten. Hier een lijstje met opvallende fouten uit je favoriete reeks.

1. Scenario

Laten we beginnen bij de inconsistenties in het scenario. De eerste aflevering van seizoen 7 ontsnapt er niet aan: Samwell Tarly komt in Oldtown te weten dat dragonglass het onmisbare wapen tegen de White Walkers is. Maar slimme Sam kreeg die informatie al van Stannis, in seizoen 5. Zoals jullie al konden lezen in dit artikel.

Een tweede fout is de gigantische vloot van Euron Greyjoy. Hiervoor moeten we even terug naar seizoen 6: Yara en Theon Greyjoy stelen de volledige vloot van hun nonkel. Euron reageert daar op door de overgebleven Ironborn te bevelen 1000 schepen te bouwen. En die nieuwe armada is al af in aflevering 1 van het zevende seizoen, wanneer Euron zich presenteert voor koningin Cersei. Hoe heeft hij op zo’n korte tijd, zo’n grote vloot kunnen bouwen? En met welk materiaal? Want de Ironislands worden in de boeken omschreven als een gebied waar “niets anders dan rotsen en vogels” te vinden is.

HBO

Die vraag hebben ook enkele historici zich gesteld. Zij veronderstellen dat Game of Thrones zich afspeelt in een quasi-middeleeuwse wereld. In die tijd zouden er voor 1000 schepen, tienduizend werklui nodig zijn, die 15 maanden lang bouwen aan de schepen. Voor het hout zijn er 750.000 bomen nodig, oftewel 250.000 hectaren bos. Iets wat dus onmogelijk is voor de Ironborn.

Maar dat zijn niet de enige onjuistheden in de scenario’s van Game of Thrones. Waar kwamen de Sand Snakes plots vandaan op de boot naar King’s Landing, waarom zag Mellisandre er niet oud uit toen ze voor het eerst haar ketting uit deed en vooral waar is Gendry? Het zijn maar enkele vragen die blijven malen in ons hoofd. Voor de volledige lijst onjuistheden, kan je hier terecht.

2. Chronologie

De vloot van Euron werd in een onrealistisch snel tempo gebouwd, maar er zitten nog chronologie-fouten in de reeks, in tegenstelling tot de boeken waar alles een normaal tempo aanhoudt. De opvallendste rariteit is de snelheid van Varys en Arya.

Een van de scenaristen, Bryan Cogman, heeft zich verantwoord voor die onduidelijkheden: “De tijdlijnen van verschillende intriges komen niet altijd overeen”, verklaart hij op Twitter.

En in een serie die miljoenen kost is er ook geen tijd om vier reis-afleveringen te maken. “Ik heb me in seizoen 1 in duizend bochten gewrongen om het allemaal te doen kloppen. Maar we realiseerden al snel dat we zo de climax minimaliseren.”

De onjuistheden in de tijdlijnen hebben soms ook een effect op andere plots. Zoals bijvoorbeeld wanneer Jamie zijn zus Cersei verkracht. In de boeken is Jamie terug van een oorlog tegen het Noorden en Robb Stark, die jaren geduurd heeft en is er absoluut geen sprake van een verkrachting. Maar in de tv-reeks is het niet duidelijk dat Jaime zo lang is weggeweest en lijkt zijn gedrag heel vreemd. Zeker omdat hij Cersei verkracht naast hun dode zoon Joffrey.

3. Gênante filmfouten

Zoals in alle films en series ter wereld, zijn er heel wat fouten in zeven seizoenen Game of Thrones geslopen. Het begint al in seizoen 1, met de “uiteindelijk vecht ik toch niet”-scène.

HBO

Of dit lid van de Kingsguard dat zijn zwaard niet terug weggestoken krijgt. Ook in seizoen 1.

En dan is er nog Stannis in seizoen 5, die het zendertje van zijn microfoon kwijt is geraakt. Hij zou het nog als wapen hebben kunnen gebruiken wanneer Brienne toekwam.

Jon Snow heeft dan weer een zwaard gemaakt van “het sterkste ijzer” in de Zeven Koninkrijken.

En dan nog enkele “kleine” foutjes in de begingeneriek. Zo zijn Daenerys en Jorah plots Lannisters.

Sansa is dan weer een Targaryen en Joffrey een Stark. Alles in orde bij HBO?

Deze fouten zijn natuurlijk geen reden om de reeks meteen de grond in te boren. Maar ze krenken toch een beetje de trots van elke fan.

Gesponsorde artikelen