Familie George Floyd klaagt stad Minneapolis aan: verantwoordelijk voor gebruiken waaraan Floyd overleed

De familie van de in mei overleden George Floyd klaagt de betrokken agenten en de stad Minneapolis aan. De klacht houdt een schadevergoeding in, en een degelijke opleiding en controle van de politiediensten in de stad.

Eind mei overleed George Floyd tijdens een extreem hardhandige arrestatie. Hij zou met een vals biljet van 20 dollar proberen te betalen hebben in een supermarkt, waarop de politie werd gebeld. Vier agenten kwamen ter plaatse.

Politieagenten aan het werk

Derek Chauvin, bleef 8 minuten en 46 seconden met z’n knie op de nek van z’n arrestant zitten, ook al smeekte die om hulp en schreeuwde hij (minstens 20 keer) dat hij geen lucht kreeg. Twee andere agenten (Thomas Lane en J Alexander Kueng) hielden ondertussen z’n benen en romp in bedwang.

De vierde agent (Tou Thao) was verantwoordelijk voor het op afstand houden van omstaanders. Die kregen in de gaten wat er aan de hand was, en probeerden in te grijpen. De vier politieagenten worden ondertussen aangeklaagd voor moord zonder voorbedachten rade (Chauvin) en medeplichtigheid (Lane, Kueng en Thao).

Stad Minneapolis

De familie van George Floyd gaat nog een stapje verder dan die klacht. De nabestaanden van de overleden 46-jarige zwarte man klagen ook de stad Minneapolis aan. Die is volgens hen verantwoordelijk voor gebruiken en de cultuur onder politieagenten, waaraan George Floyd uiteindelijk overleed.

“Deze klacht maakt duidelijk wat we al die tijd hebben gezegd”, klinkt het bij de advocaat van de familie. “Dat Mr. Floyd overleden is aan het gewicht van het hele politiekorps van Minneapolis dat op z’n nek duwde.”

Precedent scheppen

“De stad Minneapolis heeft een hele geschiedenis van beleidsvormen, proceduren en opzettelijke onverschilligheid die ingaan tegen de rechten van arrestanten, vooral zwarte mannen, en toont aan dat er nood is aan een degelijke opleiding voor politieagenten en meer discipline.”

“Dit is een zaak zonder precedenten, en met ons proces willen we een precedent scheppen, dat politieagenten financieel verbiedt om onterecht gemarginaliseerde mensen, en zeker zwarten, te doden in de toekomst”, klinkt het nog.

Training en schadevergoeding

De familie van Floyd eist dus dat politieagenten in Minneapolis beter opgeleid worden, en daarna beter gecontroleerd worden. Daarnaast vragen de nabestaanden ook een schadevergoeding. Hoeveel die bedraagt, is niet bekend.

Meer
Lees meer...