Left Right
scrollTop top

Federale rechter legt verbod op WeChat tijdelijk stil


WeChat

De Amerikaanse regering besliste vrijdag nog dat de sociale media-app WeChat verbannen wordt. Maar daar beslist een federale rechter nu anders over. De rechter heeft het uitvoerend bevel van Amerikaans president Donald Trump voorlopig geblokkeerd.

Enkele Amerikaanse WeChat-gebruikers vonden het verbod in strijd met het eerste amendement. Dat amendement zorgt ervoor dat het Amerikaans Congres geen wetten aanneemt waarbij de vrije meningsuiting in het gedrang komt.

Bewijzen

“Het bewijs van de eisers toont aan dat WeChat in feite het enige communicatiemiddel is voor velen in de gemeenschap, niet alleen omdat China andere apps verbiedt, maar ook omdat Chineestaligen met een beperkte Engelse taalvaardigheid geen andere opties hebben dan WeChat”, liet rechter Laurel Beeler weten.

De president wil een verbod op WeChat om dezelfde reden als hij dat bij TikTok wou: de nationale veiligheid. Omdat WeChat een Chinese app is, vertrouwt Donald Trump de veiligheid van Amerikaanse gegevens niet. Maar de rechter vindt dat er nog onvoldoende bewijs is om de app zomaar te verbieden. “Er zijn voor de hand liggende alternatieven voor een volledig verbod, zoals het weren van WeChat voor overheidsapparatuur, zoals Australië heeft gedaan. Of het nemen van andere stappen om gegevensbeveiliging aan te pakken.”

Amerikaanse tak

Afgelopen weekend keurde Trump de deal tussen TikTok, Oracle en Walmart goed. Bij deze deal wordt een stukje van het Amerikaanse deel van de app overgenomen. Dat is iets wat president Trump liever niet zag gebeuren. Hij wilde liever de hele Amerikaanse tak in handen van een Amerikaans bedrijf.

Maar in plaats daarvan gaat het Chinese bedrijf ByteDance, de eigenaar van TikTok, een losstaand bedrijf in Amerika oprichten, waar dan de Amerikaanse tak zal worden ondergebracht. TikTok blijft dus in handen van de Chinese producent.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  44.474.616
 • Aantal
  doden
  1.173.928
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  368.337
 • Aantal
  doden
  11.170