Left Right
scrollTop top

Indiërs ontwikkelen nieuw anticonceptiemiddel voor mannen: injectie rechtstreeks in plasgat


© Pixabay

We weten al sinds jaar en dag dat er voor vrouwen onder andere de pil en het spiraaltje is en voor mannen het condoom, maar in India hebben wetenschappers nu succesvolle proeven gedaan met een anticonceptie-injectie voor mannen. Toch lijkt de ingreep bijzonder pijnlijk, want de injectie gebeurt via de urinebuis van de man.

pixabay

De naald injecteert via de urinebuis, ook bekend als het plasgat, een soort van gel in de zaadleider. Die gel zorgt ervoor dat het sperma van de man geblokkeerd wordt. De ingreep klinkt bijzonder pijnlijk, maar volgens de wetenschappers zorgt één injectie ervoor dat je je maar liefst dertien jaar geen zorgen moet maken over ongewenste zwangerschappen. 
Dat meldt de Indische krant Hindustan Times.

(Lees hier meer over de anticonceptiepil voor mannen, waarvan je testosteronniveau aanzienlijk daalt.)

Evenveel bescherming als condoom

wiki

De studie werd gepubliceerd in het Indische wetenschappelijk tijdschrift Indian Council of Medical Research. De injectietest bleek in verschillende testfases succesvol te zijn. Veelbelovende resultaten dus, want volgens de wetenschappers biedt deze injectie-conceptie een bescherming van 98 procent op op bevruchting van de vrouwelijke eicel. Dat staat ongeveer gelijk aan de procentuele bescherming van het condoom.

Als het aan de wetenschappers ligt, mag het product nu al de markt op, maar officiële goedkeuringen van de Indische autoriteiten lijken nog veraf. Als het anticonceptiemiddel werkelijk groen licht krijgt, gaat India met een primeur lopen. Nooit eerder kwam er namelijk een injectie-conceptie op de markt. Daarmee zou er eindelijk een legitiem anticonceptiemiddel voor mannen op de markt komen.

139 mannen met vrouw en kinderen

De proef werd uitgevoerd bij 139 mannen jonger dan 41 jaar, die samenwonen met een vrouw en elk minstens twee kinderen hebben. De mannen werd gedurende zes maanden na hun injectie opgevolgd door artsen.

Bovendien werden de vrouwen van deze mannen gedurende de zes maanden gecontroleerd op zwangerschap. Geen enkele vrouw onder hen werd zwanger, ondanks het feit dat ze seks hebben gehad zonder condoom.

Negatieve bijwerkingen

pixabay

Slechts twee de 139 mannen meldden klachten. Ze hadden gedurende een korte periode last van pijn en ‘vochtophoping’ rond het scrotum.

Ook ‘tolereerde’ een kleine groep mannen de injectie niet. Deze groep werd niet meegerekend in de resultaten, omdat ze de proef niet af maakten. Daarnaast duurde het bij sommige mannen even voordat de gel begon te werken.

Dat het middel over een aantal jaar op doktersvoorschrift in India te verkrijgen zal zijn, is niet ondenkbaar, maar eer het in ons land zover is, zijn we wellicht decennia verder. Zo is de studie nog maar een begin en voldoet die nog lang niet aan de Europese criteria. Zo was de steekproef van de studie veel te klein en was de onderzoeksperiode veel te kort.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.162.661
 • Aantal
  doden
  1.396.375
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  559.902
 • Aantal
  doden
  15.755