iOS 13: updaten of niet?

Apple-highlights-from-wwdc19-Craig-Federighi-unveils-iOS13-06032019
Apple

Gisterenavond maakte Apple zijn nieuwste besturingsprogramma beschikbaar voor de hele wereld: iOS 13. Het grote publiek kon vanaf zeven uur ’s avonds het besturingssysteem downloaden. Wij geven je graag de leukste nieuwigheden mee en vertellen of het écht de moeite is om te updaten.

Het Amerikaanse techbedrijf Apple lanceerde gisterenavond het nieuwe besturingssysteem iOS 13. Dat werd rond 19 uur beschikbaar gesteld voor de hele wereld. Wij zochten uit wat de nieuwigheden zijn én of het nu echt de moeite is om over te schakelen op de nieuwe update.

Meerdere AirPods verbinden

Connecting multiple AirPods
YouTube

Wat ons meteen opvalt is dat in iOS 13 meerdere AirPods met één iPhone kunnen verbinden. Op die manier kan je samen met een vriend of je lief naar een serie kijken. Handig voor op het vliegtuig of in de trein. De tijd van elk één oortje is op die manier geschiedenis.

Volumeknop

Een andere aanpassing die een ontzettende verbetering is, is de volumeknop. Je herinnert je vast hoe vreselijk vervelend het is, als je je volume instelt en die grote knop in beeld komt, zeker als je naar een video kijkt. Wel dat is verleden tijd. Apple maakte eindelijk komaf met dat grote, storende icoon. Je volumeknop verschijnt vanaf nu in het klein aan de linkerbovenzijde van je scherm.

iOS 13 volumeknop
Macrumors

Zwarte layout

Een ander opmerkelijk (en volgens ons zeer welkom) feit is dark mode. Daarmee kan je je iPhone in een zwarte layout gebruiken. Zo transformeren onder andere apps, zoals berichten, mail, herinneringen en kaarten naar een zwarte layout. Dat geeft een strakker gevoel én verbruikt ook nog eens minder batterij. Win-win, right?

Apple iOS13
Apple

Voorspellend toetsenbord

Verder is het voorspellend toetsenbord eindelijk beschikbaar in België en Nederland. Op die manier kan je Apple-toetsenbord voorspellen wat je gaat zeggen. In het begin zal dat nog niet perfect werken, omdat het toetsenbord namelijk leert van je typgedrag. Maar uiteindelijk ga je volledige zinnen kunnen typen, zonder één letter aangeraakt te hebben.

iPhone toetsenbord
iPhone newsmonkey

Batterij

Als je nu denkt dat de batterij van je iPhone langer meegaat in de update, dan hebben we slecht nieuws. Er is geen merkbaar verschil tussen iOS 12 en iOS 13 wat betreft de batterij. Maar Apple voegde wel een functie toe die ervoor zorgt dat je batterij niet snel aftakelt. Zo kan je onder het menu battery health via je instellingen wel een aanpassing doen. Op die manier laadt je iPhone de laatste 20 procent van de batterij trager op. Zo kan je toestel een hele nacht aan de lader liggen zonder een lange tijd volledig opgeladen te zijn.

Do or don’t?

Al bij al zijn de vernieuwingen niet wauw of spectaculair, maar op zich is het wel de moeite waard. We hebben de nieuwe versie gisteren uitvoerig getest op een iPhone X. We ondervonden vooral dat het toestel een stuk sneller ging vergeleken met iOS 12. Ook ontgrendelen met je gezicht ging een stuk sneller als voorheen.

Het is ook opmerkelijk dat Apple de software-update ook beschikbaar maakt voor de iPhone 6s. Dat toestel gaat ondertussen al vijf jaar mee. Mensen die een Android-toestel hebben, kunnen alleen maar dromen van zo’n lange updates.

Wij zeggen volmondig ja op de update. Niet alleen omdat je smartphone er in het algemeen sneller door wordt, maar ook door de komst van dark mode. Een leuke toevoeging die je iPhone net dat iétsje meer stijl geeft.

Gesponsorde artikelen