Beslist: Apple voert iconische iTunes af en focust op privacy in iOS13

Drie apps vervangen iTunes
epa

Apple zet zich klaar voor een volledige update van z’n besturingssysteem iOS en dat betekent grote veranderingen. Zo zwaait Apple z’n iconische sterkmaker iTunes uit, al krijg je er andere apps voor in de plaats. Tegelijk zetten ze in Cupertino stevig in op privacy.

Staat jouw volledige muziekbibliotheek in iTunes? Zwaai er dan nog maar eens naar, met iOS 13 verdwijnt je trouwe app namelijk uit je bibliotheek. Niet gevreesd: je muziekbibliotheek blijft wel degelijk bestaan, maar iTunes wordt wel vervangen door enkele andere apps.

Bye bye iTunes

Zoals we al voorspelden krijgen Apple Music, Apple Podcasts en Apple TV alle drie een grondige update en make-over. Wie een nieuwe iPhone heeft, had dat zien aankomen: daar worden de nieuwe versies binnenkort op uitgerold. De rest van de iPhonepopulatie moet wachten tot in het najaar.

ITunes moet één van de bekendste Apple-programma’s zijn, de mediabibliotheek gaat al liefst achttien jaar mee. Maar gebruikers klaagden steeds vaker dat iTunes ontzettend veel plaats in beslag nam op hun iPhone. Tegelijk is de app ietwat voorbijgestreefd: de meeste mensen hoeven geen muziek meer op hun telefoon te hebben, ze streamen gewoon. Met Spotify en zelfs Tidal aan boord, werd iTunes dus ietwat overbodig. Geschrapt dus, maar da’s niet het enige dat Apple gisteren voorstelde.

Dark mode

Want ook de langverwachte dark mode komt eindelijk op tafel te liggen. Daarmee kan je met één vingerknip je iPhone verdonkeren. Da’s een kleine feature waar gebruikers al lang op zitten te wachten: aangenamer voor de ogen en het soort customisation die je zou verwachten van zo’n luxeproduct.

Daarnaast wordt de iPhone ook een stuk sneller, dat beloofde Tim Cook alvast. Opnieuw: iOS 13 zou meteen beschikbaar moeten zijn in betamodus. Wie een oudere iPhone heeft, komt wel bedrogen uit: de update geldt enkel voor iPhone 6 en hoger.

Privacy

Naar goede gewoonte trok Apple ook een blik privacymaatregelen open. Zo zal je aan apps kunnen doorgeven dat ze je locatie slechts één keer mogen opvragen en niet continue. Zo vermijd je dat je apps je de hele tijd volgen.

Er komt ook een aanmeldbutton waarmee je in één klap overal kan aanmelden met je Apple-id. En er komen maatregelen om je e-mailadres niet te moeten achterlaten bij apps die daarom vragen: Apple zal je e-mail eerst rerouten via een anoniem adres.

Gesponsorde artikelen