Coronaregels rond trouwfeesten bekend: openingsdans toegestaan, grootschalig dansfeest nog even niet

Een week na de Nationale Veiligheidsraad is er eindelijk het ministerieel besluit waarin de nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen worden uitgelegd. Daarin staan onder meer de coronamaatregelen voor bruiloften uitgelegd. Een openingsdans is alvast opnieuw toegestaan, met de polonaise wachten we beter nog even.

Vanaf morgen gaat een nieuwe fase van de versoepeling van de coronamaatregelen in en zijn feestbanketten weer toegestaan. Daarbij maakt de overheid onderscheid tussen feestbanketten tot 50 personen en feestbanketten tot 200 personen. Bij die laatste diners zullen strengere regels van kracht zijn dan bij de eerste. Wanneer er tot 50 personen aanwezig zijn, gelden dezelfde regels als bij de horeca, behalve de regel die stelt dat alle gasten aan hun tafel moeten blijven zitten.

(Coronavirus: Lippens dreigt Knokke volledig af te sluiten als NMBS “overvolle treinen” blijft sturen.)

Openingsdans toegestaan

Dat is goed nieuws voor trouwfeesten, een openingsdans is dus toegestaan. Toch roept de regering ons nog steeds op om ons gezond verstand te gebruiken en bijvoorbeeld niet met de hele zaal de polonaise te doen of een groot dansfeest te organiseren. Daarnaast moet er geen anderhalve meter afstand tussen elke persoon gehouden worden en hoeven de gasten geen mondmaskers te dragen.

Op het burgerlijk huwelijk en/of de eredienst zelf mogen 200 mensen aanwezig zijn, net zoals bij begrafenissen. Vanaf augustus wordt dat aantal zelfs opgetrokken tot 400. Dezelfde aantallen gelden voor de feestbanketten vanaf 1 juli.

(Franstalig hoger onderwijs verplicht mondmasker als afstand houden niet lukt.)

Evenementenmatrix

Twitter

Minister van Consumenten Nathalie Muylle (CD&V) liet eerder al weten dat vanaf augustus de evenementenmatrix de leidraad zal vormen voor feestzalen en middelgrote evenementen. De matrix werd samen met de sector opgesteld en houdt rekening met een aantal maatstaven, waaronder de aanwezigheid van een buitenruimte, het al dan niet serveren van alcohol en/of voeding en het feit dat het om een staand of zittend feest gaat. Wanneer er bijvoorbeeld buiten plaats is om mensen te ontvangen, zullen meer bezoekers toegestaan worden.

(Franstalig hoger onderwijs verplicht mondmasker als afstand houden niet lukt.)

Meer
Lees meer...