Dit waren de 9 techschandalen van 2020

Als je techaandelen hebt, was 2020 een bijzonder goed jaar. Maar niet alle techbedrijven kwamen het jaar zonder kleerscheuren door.

1. Quibi

Jeffrey Katzenberg en Meg Whitman, het duo achter Quibi. – Quibi/Instagram

Ken je Quibi? De met veel bombarie aangekondigde streamingservice had een schare fans in Hollywood, maar kwam niet van de grond. Quibi wou de streamingwereld, intussen ferm ingepalmd door Netflix, Amazon Prime en Disney+, door elkaar schudden met verticale video. Dat is, spoilers, niet gelukt. 2,2 miljard dollar waard aan niet gelukt zelfs. Eind oktober was het alweer fini voor Quibi.

2. Wirecard

Markus Braun, de gevallen CEO van Wirecard – Isopix

Wirecard was een Duits beurswunderkind. De fintechspeler bestond meer dan twintig jaar, waarin er verschillende keren serieuze vragen werden gesteld naar de activa van het bedrijf. Na onderzoek van de Britse krant Financial Times bleek Wirecard een slordige 1,9 miljard dollar verkeerd gelegd te hebben. Het bedrijf vroeg op 25 juni 2020 het faillissement aan. De DAX moest snel-snel nieuwe regels implementeren om Wirecard uit de boeken te schrijven.

3. Epic versus Apple

Epic Games

Epic, de game-developer van Fortnite, speelt hoog spel met Apple. De ontwikkelaars zijn al even ontevreden over de torenhoge commissie die Apple vraagt om het spel in de Apple Store te zetten, 30 procent maar liefst. Daarom bouwt Epic in een update een functie in om in-app-aankopen uit de App Store te houden. Zo moet het bedrijf de commissie niet ophoesten. In Cupertino kunnen ze er niet mee lachen en Apple gooit het bedrijf zonder pardon uit de App Store. Even later volgt ook de Google Play Store. Intussen zijn de twee aan een juridische boksmatch begonnen: volgende ronde in juni 2021.

4. Nikola, de niet echt zelfrijdende waterstoftruck

Abacapress

Nikola, de slim genaamde elektrische truckbouwer, kreeg veel aandacht op Wall Street in 2020. Het aandeel schoot stevig omhoog toen de waterstoftruckbouwers een deal met General Motors aankondigden. Een paar dagen later plaatste een shorter een brandbommetje onder het bedrijf. De reeds gepresenteerde truck zou niet zelf kunnen rijden, de plannen van het bedrijf bleken grotendeels fictief en de beloofde technologie onbestaand. Een repliek van toenmalig CEO Trevor Milton mocht niet baten. De aandelen namen een duik, Milton nam ontslag en de deal met GM is intussen voltooid verleden tijd.

5. Zoom en het porno- en privacyprobleem

(Photo by Marie Hubert Psaila/ABACAPRESS.COM/Isopix)

Een topjaartje voor Zoom kunnen we het wel noemen. De gratis videocalldienst explodeerde in 2020, met een prima beurswinst en privacyschandaal als gevolg. Zoom bleek niet gebouwd voor de gigantische aantallen gebruikers en rekende niet op professioneel gebruik. Zoombombing werd een ding: je kon mid-meeting zomaar overvallen worden door een ongewenste bezoeker, die al dan niet naakt was. Zoom repte zich om de problemen op te lossen, wellicht een van de weinige schandalen die zo geruisloos een fix kreeg.

6. Bye bye Mixer

Getty Images

Mixer, het streambedrijf van Microsoft dat Twitch het vuur aan de schenen moest leggen, legde in plaats daarvan de boeken neer. Op 22 juli stopte Mixer ermee, nadat het enkele jaren probeerde om grote streamsterren zoals Ninja aan te trekken. Of dat betekent dat Microsoft te laat is gekomen in die groeiende markt, valt nog te bekijken.

7. De grootste Twitterhack ooit

Twitter-CEO Jack Dorsey. – Isopix

Nog in 2020 kreeg Twitter, de microblogsite van Jack Dorsey, een grote hack over zich heen. 130 verified accounts, van bekende bedrijven en mensen zoals Elon Musk, maakten plots reclame voor een bitcoinhack. Het duurde eindeloze uren eer het lek werd gedicht. Achteraf moest Dorsey toegeven dat een medewerker zich had laten vangen door een telefoontje van een hacker. Die kreeg daardoor toegang tot talloze paswoorden en persoonlijke berichten, onder andere die van de Nederlandse politicus Geert Wilders.

8. Cyberpunk 2077 en de bugs

Cyberpunk 2077 – CD Projekt Red

Een van de meest geanticipeerde games van het jaar kreeg eind 2020 zijn release, om quasi-onmiddellijk naar de vuilnisbak verwezen te worden. Cyberpunk 2077 bevatte zoveel fouten en bugs dat ontwikkelaar CD Projekt bedolven werd onder de klachten. Het spel werd door Sony uit de PlayStation Store gehaald en er kwamen versoepelingen op het retourbeleid. Er is nog geen nieuwe releasedatum.

9. FireEye

Pixabay

Uiteindelijk sloot 2020 af met een serieuze hack. FireEye, een bedrijf dat specialiseert in, u raadt het niet, cybersecurity voor overheidsbedrijven, kreeg hackers over de vloer en die maakten cruciale software buit. De gevolgen zijn schijnbaar niet te overzien, in de weken die volgden, passeerden er opvallend veel hackers bij overheden en zelfs bij Microsoft. Wie juist getroffen is, is nog niet duidelijk. FireEye geeft, om begrijpelijke redenen, geen klantenlijst vrij.

Meer
Lees meer...