Het sociaal conflict bij supermarktketen Delhaize dreigt verder te ontsporen. De spanningen liepen enkele weken geleden hoog op nadat het bedrijf aankondigde dat het 128 winkels wil verkopen aan zelfstandige uitbaters en de vakbonden. Het personeel reageerde furieus en voert al twee weken lang actie. De gesprekken zijn ondertussen al meermaals vastgelopen en dat stelt de macht van de vakbonden opnieuw in vraag. Op Business AM liet Jean-Marie Dedecker (Lijst Dedecker) zijn licht schijnen op de huidige situatie.
Beluister hier het volledige interview.
“De politiek heeft zich gemoeid met het geschil bij Delhaize, wat in feite een intern sociaal conflict is, tussen een verlieslatende afdeling, waaruit men mag overstappen met loonbehoud en arbeidsvoorwaarden naar een zelfstandige uitbating, naar een franchise-onderneming. Maar de politiek heeft zich ermee gemoeid, onder andere Dermagne (PS). Veertien dagen geleden al. Paul Magnette (PS) die dan ook gezegd heeft: “Kijk, wij moeten hier optreden, onder andere met de Wet Renault. Wij moeten dat uitbreiden, zodanig dat ook de vakbond sterker wordt in die franchisebedrijven. En natuurlijk voelen de vakbonden zich nu sterk om met twee voeten vooruit te gaan.”
Dreigt dat niet een groot probleem te worden voor die sector?
“Het grote probleem van de vakbonden bij Delhaize is dat ze een honderdtal vrijgestelden verliezen. Maar men wil de macht van de vakbonden behouden om ook die vrijgestelden naar bedrijven te sturen waar er maar vijf of tien werknemers zijn. Om dat allemaal onder de controle te houden van de vakbond.”
“Het gaat in feite over een machtsgreep van de vakbond, die nu wordt aangevuurd door de politiek. Want in Wallonië is er een heel groot probleem. In Wallonië zijn de communisten tegen de socialisten aan het opbieden om de zieltjes van de vakbond te winnen, om de zieltjes van de arbeiders te winnen. Gans Vlaanderen wordt daar nu het slachtoffer van.”
“Het gaat over zieltjeswinst en er is heel wat spanning tussen de PTB en de Parti Socialiste (PS). En d’r is daar een opbod bezig en dat is het grote probleem. We zijn wereldkampioen in staken, hè. We hebben 97 stakingsdagen per duizend werknemers. En als je het bekijkt, het is iedere keer in Wallonië. Het is ook iedere keer nagenoeg bij overheidsbedrijven. Bij de NMBS wordt het personeelsbeleid gevoerd door de vakbonden. Als er iets verkeerd zit, wordt er gestaakt.”
“De vakbonden moeten zich een keer aanpassen aan de moderne tijd. De verlieslatende afdeling van Delhaize geeft elk jaar 1 à 2 procent marktaandeel prijs. Dat in tegenstelling tot het winstgevende gedeelte waar de winst elk jaar met 3,5 procent toeneemt. Werknemers mogen overstappen van de ene afdeling naar de andere. De werknemers zouden al moeten verheugd zijn dat ze het verlieslatende bedrijf kunnen inruilen voor een winstgevende afdeling, maar in plaats daarvan worden ze tegen elkaar opgezet door de vakbonden.”
“Ik vind het ook een belediging voor iedereen die bij die franchisers werkt, want er werken 46.000 mensen in België bij ongeveer 10.350 franchisenemers. En dat is een belediging voor hen, want die mensen doen hun best, die bazen doen hun best. Er is al zoveel concurrentie van e-commerce en dergelijke meer. De vakbonden moeten eens nadenken of ze nu in de 21e eeuw leven en niet meer in de tijd van het proletariaat van de de vorige eeuw?” (kg)