Facebook ligt momenteel zwaar onder vuur wegens het verkopen van online informatie van har gebruikers. Maar eigenlijk is het bij Google nog veel erger gesteld. Dat blijkt uit onderzoek van de Ierse webontwikkelaar Dylan Curran.
Het gegevensarchief van Google is bijna tien keer groter dan de databank die Facebook heeft. Zo luidt de conclusie van data-expert Dylan Curran. Bovendien zouden de data van Google erg gedetailleerd zijn.
Drie miljoen Word-documenten
Het onderzoek van Curran begon als een simpele test om na te gaan hoeveel informatie Facebook en Google de afgelopen jaren over hem verzameld hadden. Wat Facebook doet, blijkt klein bier te zijn vergeleken met Google.
Zo had Facebook een dossier van maar liefst 600 megabytes over hem verzameld. Dat zijn zo’n 400.000 Word-documenten. Maar bij Google ging het om zo’n 5,5 gigabytes, wat goed is voor een archief van ongeveer drie miljoen Word-documenten.
“Het is niet te vatten wat Google over zijn gebruikers weet,” zegt Curran. “Die kennis omvat elke plaats die hij in het verleden heeft bezocht en elke website waarop werd geklikt. Dat geldt zelfs voor bestanden die uit de cloudopslag van Google Drive zijn verwijderd.”
Lichaamsgewicht en inkomen
Ook kwam Curran erachter dat Google zijn locaties continu bijhield.
Ook zijn hobby’s, interesses, lichaamsgewicht en inkomen ontbraken niet.
Curran vindt het dan ook verkeerd om Google te vertrouwen: “Google probeert alleen maar geld te verdienen, maar op een gegeven moment zal er iemand een gigantische fout maken.”
Cafés en routes
Google wist ook waar Curran voor het laatst iets gaan drinken was en welk route hij genomen had om naar huis te gaan. Geen haar beter dan Facebook dus, integendeel.
“Google houdt onder meer de volledige zoekgeschiedenis van zijn gebruikers bij,” zegt Curran. “Dat geldt ook voor gegevens die door de gebruiker werden verwijderd. Om die geschiedenis definitief te laten verdwijnen, moeten de gegevens manueel op My Activity worden verwijderd. Dat moet bovendien voor elk gebruikt apparaat individueel gebeuren.”
“Ook elke email die werd verzonden en ontvangen, blijft in de databank van Google bewaard, net zoals de gebruikte applicaties en de activiteiten op YouTube. Dat geldt ook voor elke foto die met een smartphone wordt genomen, waarbij tevens informatie over de locatie en het tijdstip van opname worden opgeslagen.”