Netflix heeft zonder veel bekendmakingen de controversiële documentaire ‘Root Cause’ geschrapt. Er is trouwens geen enkel spoor meer van te vinden op hun website. Tandspecialisten wijzen erop dat ‘Root Cause’ “uit belangrijke, foutieve informatie bestaat die niet ondersteund wordt door de wetenschap”.
In de documentaire van regisseur Frazer Bailey wordt beweerd dat wortelkanaalbehandeling of zenuwbehandeling bij de tandarts leidt tot kanker, hartkwalen en ernstige, chronische ziekten. In Root Cause wordt beweerd dat je een geïnfecteerde tand best gewoon laat trekken. Deze beweringen zijn echter helemaal niet wetenschappelijk onderbouwd.
(Hier zijn 9 documentaires op Netflix die je moet gezien hebben.)
Apple, Amazon en Vimeo
Netflix heeft Root Cause op 1 januari 2019 uitgebracht. Vooral in de VS kon het op veel tegenwind rekenen, van onder andere de American Dental Association (ADA), de American Association of Endodontists (AAE) en de American Association of Dental Research (AADR). De drie organisaties schreven op 29 januari in een brief aan Netflix dat ze, door de film beschikbaar te maken, foute informatie verspreiden over veilige, medische praktijken zoals zenuwbehandeling.
De organisaties stuurden gelijkaardige brieven naar Apple, Amazon en Vimeo, die de documentaire ook beschikbaar stelden. Op die drie platformen is Root Cause wel nog te bekijken. Heel wat tandheelkunde-experten, onder wie Jeffrey M Cole van de ADA en Jennifer Gibbs, tandheelkundige bij Harvard, zijn tevreden met de beslissing van Netflix.
(Hier zijn 5 Netflix-topseries voor maart 2019.)
Kwestie van reputatie
Netflix heeft nog niet gereageerd op de annulering. Professor Mediastudies Eleanor Patterson denkt niet dat de kritische stemmen vanuit de medische wereld een grote rol gespeeld hebben. Netflix heeft het recht om zo’n beslissingen in het geheim te nemen zonder dat het zich aan een bepaalde instantie moet verantwoorden.
Het ziet er eerder naar uit dat Netflix zijn reputatie hoog wil houden van kwaliteitsvolle documentaires beschikbaar te maken. Zo wordt de streamingdienst geprezen voor content zoals Making a Murderer, The White Helmets, Icarus en Period. End of Sentence heeft zelfs Oscars in de wacht gesleept.
Media-expert Porter Bibb wijst er in de Britse krant The Guardian op dat een documentaire zoals Root Cause de reputatie van Netflix zou kunnen beschadigen, niet alleen bij de kijkers maar ook bij producers en documentairemakers.
(Dit is Ares, de eerste Nederlandse Netflix Original.)