Apple veroordeeld tot boete van 19,5 miljoen euro voor het niet meeleveren van opladers bij iPhones

Een Braziliaanse rechtbank heeft Apple veroordeeld tot een boete 100 miljoen real (zo’n 19,5 miljoen euro). De reden voor de veroordeling is het feit dat het bedrijf sinds enige tijd geen oplader meer meelevert bij de verkoop van een iPhone. Apple wordt ook verplicht om dat in Brazilië in de toekomst wel te doen.

Twee jaar geleden besliste Apple om voortaan in de doos van een nieuwe iPhone geen oplader meer te steken. Het bedrijf doet dat naar eigen zeggen uit ecologische redenen. De meeste gebruikers zouden volgens hen namelijk al zo’n oplader hebben, waardoor het meeleveren van een nieuwe enkel zorgt voor extra vervuiling.

Op die beslissing van Apple kwam echter al snel kritiek. Velen zien het namelijk eerder als een besparingsmaatregel. Het zou klanten namelijk aanzetten om extra te betalen voor opladers, die uiteraard wel nog los verkocht worden.

Derde veroordeling in Brazilië

In de meeste landen bleef het bij kritiek, maar in Brazilië besloot een man Apple voor de rechter te slepen omdat hij enkel een kabel en geen adapter had gekregen bij zijn nieuwe iPhone. Hij redeneerde dat het bedrijf hem zo verplichtte om naast de nieuwe iPhone ook een adapter aan te kopen. Want als hij dat niet deed, kon z’n nieuwe toestel niet werken. Apple verdedigde zich door te zeggen dat de kabel, die wel bij het toestel geleverd werd, gebruikt kan worden met eender welke adapter. Waardoor de man dus niet gedwongen werd om twee toestellen van Apple te kopen.

De Braziliaanse rechter gaf de aanklager in april van dit jaar gelijk omdat het volgens hen niet ging om een standaardoplader. Apple moest de man daardoor een schadevergoeding van 5.000 real (bijna 1.000 euro) betalen. In 2021 had Apple in Brazilië al een boete van bijna 2 miljoen euro gekregen om dezelfde reden. De rechter oordeelde toen dat het bedrijf onvoldoende aantoont dat hun keuze om geen opladers mee te leveren een positief effect heeft op het milieu.

Apple in beroep tegen uitspraak

Daar komt nu dus nog eens een boete 100 miljoen real (zo’n 19,5 miljoen euro) bovenop. Dat schrijft Reuters. Deze keer gaat het om een uitspraak van de staatsrechtbank in São Paulo na een klacht door de vereniging van consumenten en belastingbetalers. Apple heeft laten weten tegen de beslissing in beroep te gaan.

Meer
Lees meer...