Coronacijfers: voor de eerste keer daling in besmettingen, maar druk op ziekenhuizen blijft enorm

Voor de eerste keer sinds lang is er een daling in het aantal besmettingen met het coronavirus in ons land. Zo blijkt uit de nieuwste cijfers op het dashboard van Sciensano.

Er lijkt eindelijk een kanteling te komen in de cijfers in verband met het coronavirus in ons land. Voor de eerste keer sinds de start van de tweede golf is er namelijk een daling te zien in het aantal nieuwe besmettingen. Al zit de nieuwe teststrategie daar uiteraard ook voor iets tussen.

Daling in aantal besmettingen

In de week van 25 tot 31 oktober werden er dagelijks gemiddeld 14.325,4 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat is 4 procent minder dan een week eerder. Dit heeft uiteraard ook te maken met de nieuwe teststrategie in ons land, waarbij enkel mensen met symptomen getest worden. Zo worden er nu dagelijks gemiddeld 61.363 testen afgenomen. Enkele dagen geleden ging het nog om meer dan 67.000.

Daarbij is het wel opmerkelijk dat ook de positiviteitsratio in ons land daalt. Dat betekent dat er minder testen positief terugkeren van de testlabo’s. Op dit moment gaat het om 28,85 procent van de testen, gisteren lag dit aantal nog op 29,10 procent.

Druk op ziekenhuizen blijft enorm

Maar dit wil niet zeggen dat het gevaar geweken is. Het aantal ziekenhuisopnames blijft namelijk wel stijgen. Het gaat nu om gemiddeld 692,4 opnames per dag wat een stijging is met 26 procent.

In totaal liggen er nu 7.485 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, waarvan 1.351 op intensieve zorgen. Het gaat hierbij opnieuw om een record, nooit eerder lagen er zoveel Covid-patiënten in het ziekenhuis.

Verder neemt ook het aantal overlijdens neemt toe en ligt nu op gemiddeld 136,3 per dag. 

Wereldwijde recordweek

Vorige week kregen wereldwijd meer dan 3,3 miljoen mensen te horen dat ze besmet zijn met het coronavirus. Dat is het hoogste aantal in een week tijd sinds het begin van de uitbraak van het virus in China in het begin van het jaar.

Meer dan de helft van de besmettingen vorige week, 1,7 miljoen om precies te zijn, kwam uit Europa. Ook in Noord-n en Zuid-Amerika blijft het aantal besmettingen sterk toenemen.

Meer
Lees meer...