Coronavirus: trends blijven dalen, Van Gucht roept op tot verantwoordelijkheid burgers

Sinds gisteren zijn 32 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Ook de afgelopen 24 uur stierven 29 Belgen aan Covid-19. Bij 140 nieuwe mensen werd een besmetting vastgesteld. De algemene tendens blijft dalen.

De trend van het aantal nieuwe besmettingen daalt nog steeds met 8 procent per dag. Ook de trend van het aantal nieuwe hospitalisaties blijft dalen met zo’n 3 procent per dag. Momenteel liggen nog 137 patiënten op de afdelingen intensieve zorg in ons land. Ook die trend blijft dalen met zo’n 5 procent per dag. De trend van het aantal overlijdens neemt af met zo’n 6 procent per dag.

(Twijfel over lage Russische coronacijfers na bekendmaken hoge oversterfte in Sint-Petersburg.)

Vooral bejaarde slachtoffers

Ondertussen is de afwezigheid op het werk bij ambtenaren gedaald naar een lager niveau dan de afgelopen jaren. Ook blijft het aantal personen met griepachtige symptomen dalen. De mediane leeftijd van de Belgen die in het ziekenhuis opgenomen werden, is 71 jaar. Patiënten op de intensieve zorg hebben een mediane leeftijd van 65 jaar, voor mensen die overlijden aan Covid-19 is dat 82 jaar.

(Deze Europese landen zullen al zeker Belgische toeristen toelaten.)

13 procent op intensieve

EPA

“Tijdens de evolutie van de epidemie nam de leeftijd toe van de mensen die opgenomen werden”, zegt viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van het Federaal Crisiscentrum. “Het aantal 80-plussers nam vanaf begin april sterk toe, dat komt overeen met de uitbraken in de woonzorgcentra.”

Mensen worden over het algemeen zo’n 5 dagen na het begin van de symptomen opgenomen in het ziekenhuis. Deze coronapatiënten bleven gemiddeld 8 dagen in het ziekenhuis. Sommigen werden zelfs gedurende 84 dagen gehospitaliseerd.

13 procent van de coronapatiënten in de ziekenhuizen kwam op de afdelingen intensieve zorg terecht. Ook daar is de verblijfsduur gemiddeld acht dagen met uitschieters tot 67 dagen.

Van de patiënten die in het ziekenhuis opgenomen werden, is 22 procent overleden. Van de patiënten op intensieve zorg is dat zelfs 42 procent.

“De grootste risicofactoren zijn hoge leeftijd, meer bij mannen dan bij vrouwen, en een aantal onderliggende ziektes, waaronder aandoeningen aan het hart, de longen, de nieren, diabetes, neurologische aandoeningen, of een verstoord immuunsysteem”, gaf Van Gucht nog mee.

(Nieuwe versoepelingen: picknicken en op bankjes zitten toegestaan, alle mondmaskers volgende week geleverd.)

“Uitgesproken daling”

EPA

“De trends zijn nu al meer dan 7 weken aan het dalen, en de laatste tijd is die daling erg uitgesproken”, ging Van Gucht verder. “Als we de cijfers van 8 mei met de week van 29 mei vergelijken, is het aantal nieuwe infecties met 28 procent gezakt. Ook het percentage positieve testen is sterk gedaald, van 30 procent tot onder de 2 procent.”

“Eenzelfde beeld bij de ziekenhuisopnames: op één week gedaald met 29 procent. Ook het aantal mensen op intensieve zorg daalde met 35 procent. De trend doet zich ook voor bij overlijdens, die dalend is met 31 procent van de voorlaatste week van mei tot de laatste week van mei.”

(Tomorrowland gaat dit jaar digitaal door.)

Nog steeds even besmettelijk

EPA

“De evolutie toont aan dat het virus de voorbije weken sterk is teruggedrongen, dankzij de inzet van ons allemaal”, gaf Van Gucht nog mee. “Dat maakt het mogelijk dat de Veiligheidsraad meer vrijheid geeft.”

“De verantwoordelijkheid ligt nu bij ons als burger, bij ondernemers, bij ons als uitbater, als organisator, en minder bij de overheid. Het virus is evenwel nog niet verdwenen. het circuleert nog steeds, het is nog altijd even gevaarlijk en even besmettelijk als voorheen.”

Van Gucht roept op om nog steeds de basisregels te respecteren en het aantal contacten te beperken en overzichtelijk te houden: “Ik ben ervan overtuigd dat we op die manier een mooie zomer tegemoet gaan.”

Meer
Lees meer...