Left Right
scrollTop top

Gigantische dinosaurussen stammen af van wezentje dat amper 10 cm groot was


Dinosaurus Voorouder Mini Kongonaphon
© Twitter/@@AlexBoersma_Art

Op Madagascar hebben wetenschappers fossielen gevonden van één van de voorouders van de dinosaurus. En die zijn indrukwekkend … klein. De kongonaphon kely (letterlijk vertaald: kleine insecteneter) had heel lange poten, van zo’n 10 centimeter.

Wie het woord “dinosaurus” hoort, denkt onmiddellijk aan hoe groot die wezens wel niet waren (of aan Jurassic Park, dat kan ook). De grootste dinosaurus waar we weet van hebben, is de Argentinosaurus. Die zou tot wel 40 meter lang geweest zijn, en ongeveer 100 ton gewogen hebben.

Kongonaphon kely

Dat dinosaurussen heuse reuzen waren, is helemaal niets nieuws. Maar dat weetje wordt wel minstens dubbel zo interessant als je weet welke wezens de voorouders van die gigantische dino’s waren. De reuzen stammen onder andere af van de zogenaamde kongonaphon kely.

Die naam zegt je waarschijnlijk weinig. En da’s logisch, want de fossielen van kongonaphon kely zijn nog niet zo heel lang geleden opgegraven op Madagascar. Het wezen leefde zo’n 237 miljoen jaar geleden, en is dus ongeveer 7 miljoen jaar ouder dan de familie van de dinosauriërs.

Lange poten

Opmerkelijk is de grootte van de kongonaphon. Die is niet zo indrukwekkend als de 40 meter van de Argentinosaurus. Het pas ontdekte wezen had lange poten, van wel – hou je vast – 10 centimeter! Z’n lijfje was wel een stuk langer (door z’n lange staart), zo’n 40 centimeter.

Wetenschappers onderzochten onder andere de tanden van het wezentje. Daaruit bleek dat het insecten en andere kleine ongewervelden at. De letterlijke vertaling van de naam van de voorvader van de dino’s is ook heel veelzeggend: kleine insecteneter.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.162.661
 • Aantal
  doden
  1.396.375
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  559.902
 • Aantal
  doden
  15.755