Eerste volledig virtuele K-popster maakt debuut

Op dinsdag 12 april maakte de nieuwe K-popster Han YuA haar debuut. Maar er is iets speciaal aan deze zangeres. Ze bestaat namelijk niet. Het gaat om de eerste virtuele K-popster.

Het debuut van K-popster Han YuA mag gerust baanbrekend genoemd worden. Het gaat namelijk om het eerste virtuele K-popidool. Alles, van haar uiterlijk tot haar stemgeluid, werd gemaakt door middel van artificiële intelligentie.

Han YuA

Het verschijnen van de debuutsingle I Like That is niet de eerste keer dat Han YuA te zien is. Zo was ze in 2019 al te zien als een van de personages in het virtual reality-spel Focus on You. In augustus vorig jaar werd Han YuA in de markt gezet als een virtuele influencer en nu maakt ze dus haar debuut als K-popster.

YuA is ontwikkeld door gamedeveloper Smilegate en in samenwerking met Giantstep werd ze omgetoverd tot een K-popidool. Giantstep is ook het bedrijf achter de AI-avatars van de K-popgroep aespa.

Stem via AI

In het nummer I Like That is een stem te horen en hoewel je zou denken dat die door een zangeres ingezongen is, is dat niet het geval. De stem die in het nummer te horen is, is namelijk een samensmelting van data die door middel van artificiële intelligentie omgevormd is tot één stem. Er is dus niets menselijks aan Han YuA, hoewel ze er wel heel echt uitziet.

Han YuA wordt ondergebracht onder het agentschap YG KPlus, een dochteronderneming van de entertainmentmagnaat YG Entertainment. I Like That werd geschreven door producer Park Woo-seong, een van de hoofdproducers van MAMAMOO. De choreografie uit de videoclip werd dan weer verzorgd door Dohee Kim van 1MILLION Dance Studio.

Bekijk hier de videoclip van I Like That van Han YuA:

Meer
Lees meer...