Koeweit bant ‘Barbie’ en horrorfilm ‘Talk To Me’ om “sociale tradities te beschermen”

Barbie mag dan wel een overweldigend succes zijn in de meeste landen ter wereld, in een aantal andere landen zorgt de film voor heel wat controverse. Zo werd de film verboden in Vietnam en krijgen landen als de Filipijnen een aangepaste versie te zien. Libanon besloot om de film nog eens te hervalueren omdat het mogelijk homoseksualiteit promoot en daar lijkt Koeweit hen nu in te volgen.

Barbie blijft voor commotie zorgen. Verschillende conservatieve landen zijn van mening dat de film indruist tegen hun religieuze waarden, waardoor ze de release van de film willen stopzetten. Hoewel de film in het grootste deel van de wereld nu al zo’n drie weken te zien is, is de release in het Midden-Oosten al meermaals uitgesteld. Vanaf woensdag 31 augustus zou de film daar te zien moeten zijn, maar in Koeweit zal dat al zeker niet het geval zijn.

Sociale tradities beschermen

Libanon was het eerste land dat aan de alarmbel trok. Op woensdag besloot het land om de film te herevalueren. Mohammad Mortada, de minister van Cultuur van Libanon verklaarde: “De film gaat in tegen de morele en religieuze waarden in Libanon omdat het perversiteit en gendertransformatie promoot terwijl de film oproept tot het verwerpen van het patriarchaat en de rol van moeders in het belachelijke trekt”. De film zal nu nog eens voorgelegd worden aan de lokale censuurcommissie die zal oordelen of de film in de zalen kan verschijnen.

Libanon wordt gezien als een van de meest vooruitstrevende landen in de het Midden-Oosten, waardoor het niet helemaal verrassend is dat het conservatievere Koeweit enkele uren later liet weten dat het Barbie zal bannen. Volgens de staatsnieuwszender Kuna werd die beslissing gemaakt om “de publieke ethiek en sociale tradities te beschermen”. Ook de horrorfilm Talk To Me, waarin een transgenderacteur te zien is, werd gelijktijdig geband.

Lafy Al-Subeie, ondersecretaris van het ministerie voor Pers en Publicatie, verklaart dat de beslissing gemaakt werd omdat beide films propaganda zijn voor ideeën en overtuigingen die vreemd zijn voor de Koeweitse samenleving en indruisen tegen de publieke orde.

Bekijk hier nog eens de officiële trailer voor Barbie:

Lees hier onze review van Barbie.

Meer
Lees meer...