Netflix: dit is wat je nog niet over de streamingdienst wist

Voor velen is een leven zonder Netflix bijna niet meer voorstellen. De streamingdienst is gigantisch populair, heeft wereldwijd miljoenen abonnees en bracht ons de afgelopen jaren al heel wat prachtige series en films. Maar toch zijn ongetwijfeld enkele zaken die je nog niet wist over Netflix

Netflix is opgericht door de Amerikanen Reed Hastings en Marcel Randolph. Hun streamingnetwerk heeft wereldwijd miljoenen abonnees en is immens populair.

1. Koningsleven voor de medewerknemers

Als werknemer bij Netflix krijg je natuurlijk een gratis Netflix-abonnement. Dat is al mooi meegenomen. Verder is er in het bedrijf geen discussie over het aantal vrije werkdagen. Geen enkele werknemer heeft een bepaald aantal. Ze nemen namelijk zo veel vrije dagen als ze zelf willen.

Reed Hastings, oprichter van Netflix
(bron: ISOPIX)

De reden van deze vrijheid ligt bij oprichter Reed Hastings. Hij houdt niet van strakke bureaucratische regels. Het moet natuurlijk wel uitkomen en er mag geen misbruik van gemaakt worden. Daar vertrouwt Hastings op. “Het draait allemaal om vrijheid, verantwoordelijkheid en mensen behandelen zoals volwassenen”, zo verklaarde Joris Evers, toenmalig woordvoerder van Netflix, ooit in een interview.

2. Netflix is ouder dan Google

Google ontstond in 1998, terwijl Netflix voor het eerst het daglicht zag in 1997. Niet als streamingdienst, maar als dvd-verhuurbedrijf. Dat gebeurde via de post want Netflix beschikte niet over fysieke winkels. Voor een vast bedrag per maand zorgde Netflix voor de films. Een maand later werden de films opgehaald en kreeg je nieuwe in de plaats. Een soort abonnement dus.

Netflix biedt in de Verenigde Staten trouwens nog altijd dvd’s aan via de post. Jaarlijks verdient het bedrijf tientallen miljoenen dollars met het verhuren van dvd’s. Amerikanen kunnen online een dvd bestellen en krijgen die enkele dagen later, in een herkenbare rode envelop, in hun brievenbus. Dit gebeurt zonder leentermijnen of boetes.

In principe heeft de naam Netflix veel voorgangers gehad. Zo heette het bedrijf vroeger ook al Replay, Directpix en Luna. Tenslotte werd het Kibble, om uiteindelijk te eindigen bij Netflix. Waarom precies werd gekozen voor Netflix weet niemand.

3. Betaald worden om films en series te kijken

Dit gerucht doet al een tijdje de ronde en is ook echt waar. Netflix betaalt wel degelijk enkele werknemers die de hele dag films en series bekijken vanuit hun zetel. Het bedrijf is natuurlijk wel kieskeurig in zijn selectie voor zo’n mensen. Je moet films volledig kunnen ontleden, en alle genres willen zien. De interesse in films mag dus niet beperkt zijn tot bijvoorbeeld actie, humor en horror.

ISOPIX

Wereldwijd azen miljoenen mensen op deze job en daar zullen velen wel kunnen inkomen. Al is het niet echt een droomjob. Het project heet Beetlejuice en elke deelnemer krijgt 10 dollar per film of aflevering die ze kijken. Hun taak is om de mooiste shots te kiezen die op de Netflix-gids moeten verschijnen.

4. Kijkgeschiedenis wissen

Stel: je hebt net een stoere actiefilm met Dwayne “The Rock” Johnson bekeken en de films die Netflix voorstelt zijn actiefilms in dezelfde stijl. Maar je moeder kijkt ook Netflix … op het zelfde kanaal. Tussen de eerder voorgestelde actiefilms staan nu plots ook films die niet tot jouw interesses behoren. Dit kan je simpel oplossen door je kijkgeschiedenis te verwijderen.

  1. Open Netflix in de browser
  2. Ga rechtsboven naar je profielfoto en klik op Account.
  3. Klik op Kijkactiviteit.
  4. Nu zie je een lijst van alles wat je op Netflix hebt bekeken. Door op het kruisje aan de rechterkant te klikken, verwijder je een serie of film.

Nu hoef je je geen zorgen meer te maken dat je Netflix-algoritme verstoord is omdat anderen ook gebruik maken van jouw account.

5. Allereerste ‘film’ ooit op Netflix

House of Cards, La Casa de Papel en Breaking Bad zijn series die zeer populair zijn. Bovenstaande video is de eerste video die in 2010 op Netflix verscheen en was bedoeld om het platform te testen. Het bizarre filmpje duurt elf minuten kreeg de naam Example Show. In de video zie je een persoon die het moonwalk-dansje uitvoert terwijl hij een laptop vasthoudt. Verder citeert hij een monoloog uit Shakespeares Julius Caesar.

Ondertussen is het aanbod van Netflix enorm uitgebreid. De opdeling strekt zich wel wat verder uit dan enkel komedie, documentaire of animatie. Zo heeft het streamingplatform al meer dan 76.000 verschillende categorieën waaruit je kan kiezen. Je kan ze hier raadplegen.

6. Bijna verkocht voor 50 miljoen dollar

ISOPIX

In 2000 benaderde Netflix-oprichter Reed Hastings de CEO van Blockbuster. Het bedrijf was in die tijd de grootste videotheekketen met 7.700 winkels wereldwijd en was ook zeer succesvol in elke Amerikaanse stad en dorp. Hastings wilde 49 procent van de Netflix-aandelen verkopen voor 50 miljoen dollar. De CEO van Blockbuster lachte dat voorstel weg omdat hij vond dat de diensten van Netflix een te klein publiek bereikten.

Ondertussen ging Blockbusters in 2010 failliet en haalde Netflix, volgens Forbes, vanaf mei 2019 een omzet van 15,8 miljard dollar (of 14,5 miljard euro).

7. Netflix houdt illegale downloads in de gaten

Het is een trend waar filmproducenten vaak machteloos tegenover staan: pas gereleasede films die illegaal te downloaden zijn. Dat gebeurt vaak bij bekende films die veel mensen willen zien. Omdat Netflix wil weten wat de mensen willen zien, raadplegen ze regelmatig torrent sites (illegale downloadsites) zoals The Pirate Bay. Aan de hand van die informatie doet het bedrijf inspiratie op voor nieuwe films of series.

Meer
Lees meer...