10 tips om voedselverspilling tegen te gaan

Maar al te vaak gebeurt het dat we te veel eten hebben gemaakt en we de overschotten in de vuilbak moeten gooien. En da’s zonde. In België wordt er 3,8 miljoen ton voedsel verspild per jaar. Maar jij kan er mee voor zorgen dat dat getal verkleint. We lijsten graag enkele tips op die ervoor zorgen dat jij als individu toch iets kan bijdragen bij dit wereldwijd probleem.

1. Hou bij wat je verspilt

Wanneer je begint met het bijhouden van wat je weggooit, krijg je een beter zicht op hoeveel voedsel je werkelijk verspilt. Zo kan je de volgende keer dat je naar de winkel gaat, beter de hoeveelheden inschatten die je moet meebrengen. Als je elke dag gedurende ongeveer twee weken bijhoudt hoeveel voedsel je dagelijks verspilt, dan krijg je een duidelijk patroon. Je hebt daar geen speciale uitrusting voor nodig, gewoon een maatbeker, lege opbergdoosjes of potjes. Of zelfs foto’s nemen, kan ook perfect. Met het soort van dagboek dat je bijhoudt, zal het je zeker verbazen hoeveel voedsel we eigenlijk verspillen.

2. Maak lijstjes

Giphy

Lijstjes maken is dé gouden tip! Maak een lijstje voor je naar de winkel trekt. Zonder een lijstje de winkel binnen gaan, is gevaarlijk. Het risico dat je dan in de verleiding komt en producten koopt die je eigenlijk niet nodig hebt, is groot. Daarom is een lijstje van alle dingen op die je nodig hebt, echt wel handig.

Nog een handig lijstje is er één om aan de koelkast te hangen. Maak een lijstje met al het voedsel dat in je koelkast zit dat bijna vervallen is of waar de houdbaarheidsdatum maar een korte periode is. Zo vergeet je dat ene product niet dat helemaal achteraan zit.

3. Wees creatief

Voor je naar de winkel gaat, kan je misschien eerst eens in de koelkast kijken wat je nog hebt liggen. Wie weet kan je een zelfgemaakt recept maken met de ingrediënten die niet zo lang meer goed zijn. Dat bespaart je dan ook weer een uitstapje naar de supermarkt en het is nog eens super origineel ook!

4. Begrijp de voedseletiketten

Best gebruiken voor, verpakt op, houdbaar tot … Zie jij het bos door de bomen ook niet meer? Voedseletiketten kunnen heel verwarrend zijn voor de klanten. Het is daarom ook best handig als je weet wat die etiketten eigenlijk precies willen zeggen.

Best gebruiken voor/ ten minste houdbaar tot: Geeft aan wanneer een product op z’n best is. Maar het zegt niets over tot wanneer je het kan bewaren.

Verkopen voor: Geeft een indicatie aan de verkopers zodat zij weten hoe lang ze het product mogen aanbieden in de winkel. Dat zegt wel niets over de houdbaarheidsdatum.

Invriezen voor: Vertelt jou wanneer je het product moet invriezen om zijn goede smaak te behouden. Dat betekent wel niet dat het product vervallen is na die datum.

Te gebruiken tot: De uiterste consumptiedatum. Na deze datum mag het product niet meer verkocht en geconsumeerd worden.

Maar gebruik vooral je gezond verstand en je instincten. Soms kan het zijn dat een product nog voor de houdbaarheidsdatum bederft of juist langer goed blijft dan vermeld. Let dan vooral op een rare smaak, geur of textuur.

5. Kook op maat

Giphy

Houd rekening met hoeveel mensen er mee-eten en wat een goede portie is voor hen. Hoeveel je exact nodig hebt, kan je eventueel afwegen met een keukenweegschaal. Pasta wordt ongeveer twee keer zo groot bij het koken en is dus zo’n product waar je altijd te veel of te weinig van maakt. Eens je een goede maat gevonden hebt, zal je veel beter kunnen inschatten hoeveel je ongeveer nodig hebt.

6. Maak gebruik van overrijp fruit en groenten

Heb je bepaald fruit al iets te lang laten liggen? Gooi het dan zeker nog niet weg, want je kan er misschien nog een smoothie of een shake van maken. Ook groenten die wat vlekjes vertonen, zijn zeker nog te gebruiken. Denk dan bijvoorbeeld aan soep of een stoofpotje.

7. Tips voor koelkasten en vriezers

Giphy

Er zijn enkele tips over hoe je op een slimme manier kan omgaan met de koelkast en de vriezer. Maak gebruik van de aanbevolen temperatuur zodat het voedsel koud genoeg blijft. Een ideale temperatuur voor de koelkast is 4 °Celsius. Ook waar je de producten plaatst, is van belang. Achteraan blijkt de temperatuur kouder, want telkens je de koelkast opendoet, ontsnapt vooraan koude lucht. Zet producten die echt koud moeten blijven, zoals melk en vlees, dus best achteraan.

Groenten en fruit invriezen is een goed alternatief om de producten langer te bewaren. Ingevroren groenten en fruit zijn nog steeds heel voedingsrijk en veel langer houdbaar dan de verse. En meestal is het nog eens goedkoper in de winkel ook. Maaltijdrestjes kan je ook perfect invriezen en bewaren voor later.

8. Deel met je buren

Ben jij iemand die altijd te veel kookt en de volgende dagen nog steeds van de overschotjes eet? Misschien is het dan een idee om je overschotten te delen met je buren. Volgende keer komen ze dan misschien ook aan jouw deur kloppen als zij te veel eten hebben gemaakt. En wie weet hou je er nog een aantal goede vrienden aan over.

9. Voorkom droog brood

Giphy

Brood is de grootste verliezer in de strijd tegen voedselverspilling. We gooien het meest van al ons brood weg, en dat is vaak onterecht. Droog brood kan je simpelweg vermijden door het in te vriezen van zodra je het hebt gekocht. Het ontdooit snel en je kan zelf kiezen hoeveel brood je op tafel legt, super handig dus! Heb je toch droog brood? Dan kan je er misschien wel wentelteefjes of broodpudding van maken.

10. Voedseloverschotten redden met Too Good To Go

Heb je geen idee wat je wil eten vanavond? Neem dan eens een kijkje op de app van Too Good To Go. Daar kan je voedseloverschotten redden bij supermarkten en lokale handelaars voor een spotprijs. De app is heel gebruiksvriendelijk en toont je meteen welke winkels in jouw buurt meedoen met deze actie tegen voedselverspilling.

Meer
Lees meer...