De trend om ervoor te zorgen dat smartphones niet na twee jaar afgeschreven zijn omdat ze onbruikbaar zijn geworden, is nog lang niet voorbij. Als het van de Duitse federale overheid afhangt worden producenten zoals Apple, Google en Samsung zelfs verplicht om in de Europese Unie minstens zeven jaar lang beveiligingsupdates en betaalbare reserveonderdelen beschikbaar stelt.
In het nieuws: De vergaande en ambitieuze plannen van de Duitse regering komen uit een gelekt rapport dat Heise Online kon inkijken. In dat rapport streeft de federale overheid van Duitsland nog ambitieuzere doelen na dan de Europese Commissie zelf. Uiteraard is er tegenkanting van de fabrikanten van smartphones voor erop.
Hoe is de situatie nu? Op dit moment zijn er in de Europese Unie op dit vlak geen strenge regels van kracht. Fabrikanten zelf hebben onder concurrentiële druk wel zelf steeds meer vooruitgang geboekt de laatste jaren.
- Apple was op dat vlak lang een voortrekker en biedt voor zijn nieuwste modellen iPhone al minstens zes jaar lang software-updates aan. Het kan daarbij uiteraard handig gebruik maken van het feit dat enkel hun eigen toestellen gebruik maken van hun besturingssysteem iOS.
- Bij Android ligt dat wel wat anders waardoor nieuwe updates blijven maken die compatibel zijn met alle nieuwe en oude toestellen van de honderden merken die van het besturingssysteem gebruik maken, niet voor de hand ligt.
- Toch kwam ook Samsung recent met het nieuws dat het al zijn Galaxy-smartphones en -tablets minimaal vier jaar lang beveiligingsupdates zal blijven aanbieden.
Wat zijn de plannen van de Europese Commissie? Om de berg elektronisch afval drastisch te doen minderen, werkt de Europese Commissie al enige tijd aan strengere regels voor fabrikanten van smartphones.
- Zo kwam er recent na jaren palaveren eindelijk een wet die een gemeenschappelijke oplader voor alle smartphones en andere elektrische toestellen in de EU zal verplichten.
- Op dit moment is de Europese Commissie bezig met zijn eigen plan om producenten te verplichten om te zorgen dat hun smartphones en tablets langer gebruikt kunnen worden. Het voorstel dat daarbij op tafel lijkt te liggen, is om voor smartphones vijf jaar ondersteuning te eisen en voor tablets zes jaar. Pas tegen 2023 zouden de details van die voorwaarden uitgewerkt zijn. In tussentijd hoopt Duitsland de EU dus te overtuigen om de regels nog strenger te maken.
Wat willen de producenten? De belangenbehartigingsgroep DigitalEurope (met Apple, Google en Samsung al enkele van haar belangrijkste leden) wil slechts drie jaar verplichte beveiligingsupdates eisen en wil de eisen rond reserveonderdelen beperken tot schermen en batterijen. In theorie zou dit voor hen dus neerkomen op de situatie zoals ze nu is.