Coronavirus: trends blijven dalen, Belgen beperkt welkom in buitenland

De afgelopen 24 uur werd er in ons land bij 71 mensen een nieuwe besmetting met het coronavirus vastgesteld. Er stierven 6 mensen aan de gevolgen van Covid-19. Daarnaast werden 17 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen.

Van de 71 nieuwe besmettingen werden er 38 vastgesteld in Vlaanderen, 18 in Wallonië en 15 in Brussel. Qua nieuwe hospitalisaties is er sprake van een dalende trend van 2 tot 3 procent. Momenteel liggen nog 84 mensen op intensieve zorg, een stijging met 2 tegenover gisteren. Van hen moeten nog 42 mensen kunstmatig beademd worden, een daling van 12. De trend van het aantal patiënten op intensieve zorg blijft dalen met 5 tot 6 procent per dag. 

Ook mochten sinds gisteren 21 genezen verklaarde coronapatiënten het ziekenhuis verlaten. Momenteel liggen in ons land nog 397 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Verder blijft het aantal doden dalen met 6 overlijdens de afgelopen 24 uur. De trend van het aantal overlijdens daalt met 7 tot 9 procent per dag. In totaal stierven in ons land al 9.661 mensen door het coronavirus.

(Minstens 5.000 Belgische coronapatiënten kregen chloroquine aan begin van epidemie, het ‘wondermiddel’ van Trump.)

Buitenland beperkt toegankelijk voor Belgen

Vanaf vandaag openen de meeste Europese landen weer hun grenzen. Belgen zijn alvast welkom in de buurlanden Nederland, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg. We kunnen ook naar Italië, Zwitserland, Liechtenstein, Polen en Zweden reizen zonder een coronatest te moeten voorleggen. In een aantal landen moet je twee weken in zelfisolatie voor je je vrij mag bewegen. Het gaat onder meer om het Verenigd Koninkrijk, IJsland, en Estland. In onder meer Spanje, Noorwegen, Denemarken, Cyprus, Hongarije, en Finland zijn Belgen voorlopig nog niet welkom.

(Maatregelen superkern: dit werd beslist.)

“Lockdown was enige maatregel die we konden nemen”

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) zegt aan de VRT dat de heropening van de grenzen met de buurlanden vlot verlopen is. Wanneer we opnieuw naar landen buiten Europa kunnen reizen, is momenteel nog niet duidelijk.

“De Europese Commissie werkt toe naar 1 juli”, zegt De Crem. “Maar de bedoeling is om landen op één lijn te krijgen, en daarbij het wederkerigheidsprincipe te garanderen. Zowel reizen vanuit als weer terug naar Europa moeten kunnen. Maar ik sluit niet uit dat sommige landen extra veiligheidsmaatregelen zullen inbouwen qua testen of quarantaine zullen opleggen aan reizigers.”

De Crem blikt ook terug op de beslissing om de landsgrenzen gedurende een lange periode te sluiten. De minister blijft achter die maatregel staan: “Er is een discussie losgebarsten over de zin of onzin van die maatregel. Maar uit de cijfers qua besmetting en overlijdens blijkt dat dit meteen effect heeft gehad. De lockdown was de enige maatregel die we konden nemen, en het sluiten van de grenzen was daarin een essentieel onderdeel.”

(Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) presenteert offensief tegen tweede coronagolf: mobiele coronateams en app.)

Meer
Lees meer...