Nieuw te streamen deze week: ‘Kaleidoscope’ en ‘Treason’ zijn nieuw, straffe nieuwe films als ‘The Northman’, ‘Vortex’, ‘White Noise’ en ‘Amsterdam’ en met Lizzo en Jade Mintjens het nieuwe jaar in

Het is tijd om 2022 uit te wuiven en het nieuwe jaar te verwelkomen. Wat er zoal aan series op ons afkomt in het nieuwe jaar kan je bij ons zeer binnenkort lezen, maar ook in de laatste dagen hebben de streamers zich niet ingehouden. Er zijn nieuwe series en nieuwe films, een concert van Lizzo en Jade Mintjens die met ons het voorbije jaar definitief afrondt. Alle tips van de week hieronder!

Series

Op Netflix zijn ze nooit vies van een experiment. Kaleidoscope, dat op Nieuwjaarsdag op de streamingdienst verschijnt, is een nieuwe reeks over de meesterdief Leo Pap en zijn team die een complexe roofoverval ondernemen die 7,5 miljard dollar moet opleveren. Dat klinkt niet zo héél bijzonder, ware het niet dat de acht afleveringen bijna 25 jaar overbruggen en dat de afleveringen – met uitzondering van de laatste – in elke mogelijke volgorde bekeken kunnen worden en dus geen specifieke volgorde kennen. Hoe dat precies in elkaar zit, daar zijn wij alvast benieuwd naar.

Nog bij Netflix willen ze heel graag een universe bouwen rond The Witcher. Het nieuwe seizoen van die reeks verschijnt volgend jaar, een eerste spin-off is nu al een feit. The Witcher: Blood Origin speelt zich zo’n 1200 jaar voor de gebeurtenissen in The Witcher af, in een elvenrijk. We volgen in zes afleveringen de ontstaansgeschiedenis van de allereerste witcher, en daarnaast ook de gebeurtenissen die uiteindelijk zullen leiden tot het samensmelten van de rijken der monsters, elven en mensen. Dat klinkt veelbelovend, maar de kritieken op de reeks zijn niet geweldig. Deels blijkt het een afstraffing van de fans te zijn die het er niet mee eens te zijn dat de hoofdrol in de reeks opnieuw gecast is, anderzijds zijn de scores van de recensenten ook niet denderend, want ook op Rotten Tomatoes wordt deze serie dramatisch beoordeeld.

Nog een nieuwe minireeks op Netflix is Treason. De reeks draait rond Adam Lawrence – we herkennen Charlie Cox uit Daredevil – die getraind is door de MI6 maar op een dood punt in zijn carrière lijkt te zijn beland. Wanneer het verleden hem inhaalt in de vorm van Kara (Olga Kurylenko), een Russische spion met wie hij een gecompliceerd verleden deelt, wordt hij gedwongen alles en iedereen in zijn leven in twijfel te trekken. Er ontstaat een driehoeksrelatie tussen Kara, Adam en zijn vrouw Maddy (Oona Chaplin). De drie proberen elkaars geheimen proberen bloot te leggen en navigeren tussen politieke en diplomatieke relaties.

Voor wie iets anders wil dan de zoveelste spionnenreeks kan in het aanbod van Netflix zoeken naar de Braziliaanse comedyreeks Time Hustler. Daarin worstelt een doodgewone man om rond te komen in São Paulo. Zijn saaie leven veranderd bliksemsnel wanneer hij op de meest meest succesvolle bandietenleider van de twintigste eeuw, Lampião, blijkt te lijken. Tussen zijn verschillende jobs door probeert hij van zijn gelijkenis te profiteren door in het openbaar shows te geven. Op een dag wordt hij, na een klap op zijn hoofd, wakker in 1927, waar hij wordt aangezien voor de echte Lampião. Hij besluit er vervolgens dan maar het beste van te maken.

Al Netflix wat de klok slaat dus, maar Disney+ is ook nog actief in deze laatste dagen van het jaar. Zij hebben de twee eerste afleveringen van Gannibal online gegooid, een Japanse horror-/scifi-reeks over politieagent Daigo Agawa die zijn vrouw Yuki en dochter meeneemt naar het afgelegen dorp Kuge. Het is immers nodig om even bij te komen en Kuge lijkt hem daarvoor de perfecte plek, ondanks de mysterieuze verdwijning van de vorige agent die er was gestationeerd. Wanneer op een dag het lichaam wordt gevonden van een oude vrouw zegt de meest vooraanstaande familie van het dorp dat ze is aangevallen door een beer. Maar Daigo ziet een duidelijke menselijke beet op de arm van de vrouw en begint te vermoeden dat er meer aan de hand is.

Films

Bij de films heel wat moois deze week! Om te beginnen gooit Streamz+ The Northman online op Nieuwjaarsdag. De Vikingenfilm van de eigenzinnige regisseur Robert Eggers haalde ook ons eindejaarslijstje en bewees dat hij ook met een blockbusterbudget van 80 miljoen wist om te gaan. The Northman bevat wijde beeldkaders, epische gevechten en een luide soundtrack. Tegelijkertijd wordt er uitgebreid gesproken over het lot en er zijn heksen, wandelende doden en magische zwaarden. En bovenal neemt Eggers de tijd om Amleth – Alexander Skarsgård wil wraak nemen voor de moord op zijn vader – te laten sudderen in zijn woede, want na zovele jaren wil Amleth vooral op het juiste moment wraak nemen, en daar kan hij wel even op wachten. Dit is grootse en adembenemende cinema, maar met een eigenzinnig karakter. Precies zoals we die van Robert Eggers verwachten.

Nog eindejaarslijstjesmateriaal en een dag eerder – op 31 december dus – op Streamz+ is Vortex. Die film werd op Film Fest Gent 2021 bekroond tot Beste Film, maar kreeg pas een cinemarelease in 2022. Regisseur Gaspar Noé verrast hier met een film over liefde in tijden van dementie. En dat volledig in split screen: op de ene schermhelft volgen we de man, die ooit filmcriticus is geweest. In de andere helft de vrouw, een gepensioneerde psychiater die steeds erger begint te lijden aan geheugenverlies.

Op Disney+ is Amsterdam te bekijken, een film van succesregisseur David O. Russell die al voor Oscars genomineerd werd voor The Fighter (2010), Silver Linings Playbook (2012) en American Hustle (2013). Ondanks een indrukwekkende cast – met onder andere Christian Bale, Margot Robbie, John David Washington, Anya Taylor-Joy, Andrea Riseborough, Chris Rock, Michael Shannon, Matthias Schoenaerts, Timothy Olyphant, Rami Malek, Zoe Saldana, Robert De Niro én Taylor Swift – flopte de film genadeloos in de Verenigde Staten en werd er beslist om de verliezen te beperken en de film in Europa niet in de bioscoop te brengen. Of de film dus uit te zitten is, zullen we samen moeten ontdekken. De plot speelt zich af in de jaren 30 waar een drietal vrienden getuige zijn van een moord waarvan ze later zelf verdacht worden.

Ook op Netflix vuren ze in deze laatste dagen nog een klepper op ons af, want de nieuwe film van regisseur Noah Baumbach die we kennen van Marriage Story en die meeschreef aan de aankomende Barbiefilm is daar net in première gegaan. In White Noise zien we Adam Driver als een universiteitsprofessor die naam heeft gemaakt door zich te wijden aan Hitlerstudies maar zelf geen woord Duits kan. Met zijn vierde vrouw Babette (Greta Gerwig) en hun kinderen proberen ze de uitdagingen van het gezinsleven aan te gaan. Hun bestaan wordt op de proef gesteld en verstoord wanneer een “giftige gebeurtenis in de lucht” hen dwingt om samen de doodsdreiging het hoofd te bieden. De soundtrack die bij de film hoort van LCD Soundsystem vonden wij het op één na beste nummer van 2022!

Nog op Netflix kan je Roald Dahl’s Matilda: The Musical een kijkbeurt geven. De nieuwe musical vertelt het bekende verhaal van het meisje dat thuis ongewenst is, maar haar heil vindt in boeken. Wanneer Matilda (Alisha Weir) dan op school de weg van juf Engel (Lashana Lynch) kruist, merkt die de intelligentie van Matilda al snel op en wil ze het meisje onder haar hoede nemen. Maar dat is buiten Agatha Bulstronk (Emma Thompson) gerekend, het schoolhoofd die er een militaristische aanpak op nahoudt.

Een mooi halfuurtje kan je op Apple TV+ doorbrengen met de animatiefilm The Boy, The Mole, The Fox And The Horse. Het prentenboek van Charlie Mackesy werd al bij zijn in release in 2019 in menig hart gesloten en vertelt het mooie verhaal van een ontluikende vriendschap tussen de verdwaalde jongen en de drie dieren, die elk over eigen talenten blijken te beschikken. Schattig verfilmd met mooie muziek erbij.

Eén oudere film is aan Disney+ toegevoegd, maar die is nog wel de moeite om even mee te geven. In 2016 pakte de Nederlandse regisseur uit met zijn ambitieuze prent Brimstone, een donkere western met Dakota Fanning en Guy Pearce in de hoofdrollen. Het verhaal speelt zich af in de negentiende eeuw waar de jonge vrouw Liz een vredig leven leidt, tot er een duivelse priester in het dorp verschijnt die probeert om alles wat Liz lief is te verwoesten. Een stevige 148 minuten later blijf je onder de indruk achter.

Docu, Comedy & Muziek

Bij het eindejaar hoort een eindejaarsconference en op Streamz kunnen we die van Jade Mintjens bekijken. De jonge comedienne was al een opgemerkte figuur in De Ideale Wereld en heeft nu ook haar eerste eigen show klaar. De 24-jarige uit het Kempense Westmalle was één van de finalisten van Humo’s Comedy Cup en neemt in #Eindejaars (Samen Door 2022) haar publiek mee op een ludieke reis door 2022, zoals zij het heeft beleefd. In de wereld van vandaag, die steeds meer polariseert, wil Jade duidelijk maken dat we er sámen iets van moeten máken. Om deze boodschap te versterken neemt ze niet alleen haar gitaar mee, maar ook twee muzikanten.

Nog op Streamz is het tweede seizoen van Over De Oceaan al te bekijken. In deze bijzondere realityreeks stappen zes bekende mensen aan boord van een zeilschip met één missie: de Atlantische Oceaan over zien te komen. Het nieuwe seizoen is eerst op Streamz te zien en pas daarna op ook op Play4 en GoPlay. In het nieuwe seizoen leggen Ella Leyers, Annelien Coorevits, Elodie Ouedraogo, Gert Verheyen, James Cooke en Jonas Geirnaert de tocht van meer dan 5.000 kilometer af.

Geen Atlantische Oceaan, maar wel het Peruviaanse regenwoud voor Wildcat op Prime Video. In deze documentaire zien we hoe de Britse Harry Turner terugkeert van een missie naar Afghanistan als een gebroken man. Worstelend met PTSS, depressies en suïcidale gedachten trekt hij diep het Peruviaanse regenwoud in, waar hij de Amerikaanse Samantha ontmoet. Samen nemen ze de zorg op zich voor een verweesde ocelot.

Harry & Meghan kunnen zich nu officieel het onderwerp noemen van een veelbekeken Netflixserie, maar ze waren ook de uitvoerende producenten voor datzelfde Netflix voor Live To Lead. In deze docureeks Live To Lead krijgen we de portretten van zeven buitengewone leiders die terugblikken op wat ze achterlaten. Hun inspirerende levensverhalen worden uitgelicht, met hun fundamentele waarden en principes waarmee ze een gids vormden voor velen. Er zijn interviews met wereldleiders en gidsen als Ruth Bader Ginsburg (met een interview dat nog voor haar dood werd afgenomen), Greta Thunberg, Bryan Stevenson, Jacinda Ardern, Siya Kolisi, Gloria Steinem en Albie Sachs.

Minder inspirerend maar des te tragisch is het nieuwe verhaal dat Streamz presenteert in True Crime Belgium. In het eerste deel van Little John draait het om oudjaarsdag 2016, toen jagers in het Congobos in Geluwe stoffelijke menselijke ​ resten ontdekten. Twee jaar lang weten de speurders niet wie het slachtoffer is. Door een knap staaltje Belgisch speurwerk wordt het lichaam geïdentificeerd als ThI Xuan Nguyen, een Vietnamese studente van 28, en wordt de moordenaar ontmaskerd. De dader blijkt John Vandoolaeghe te zijn uit Zonnebeke die zijn minnares om het leven bracht en in brand stak. In januari 2021 krijgt hij 27 jaar cel.

Maar laten we vrolijk het nieuwe jaar ingaan! Niemand die daar beter voor kan zorgen dan Lizzo. Na de documentaire Love Lizzo die ook op Streamz te zien is kunnen we daar nu ook een Live In Concert-special van de populaire zangeres bekijken. De opnames vonden plaats tijdens twee uitverkochte shows in Los Angeles eerder deze maand terwijl Lizzo, haar band The Lizzbians and the Little Bigs en haar dansers The Big Grrrls op het podium werden vergezeld door grote vrouwelijke sterren zoals Cardi B, SZA en Missy “Misdemeanor” Elliott. De gastoptredens staken sociale media in brand, de concertspecial kan nu je eigen huiskamer in vuur en vlam zetten!

Meer
Lees meer...