Rechter beslist in proces De Pauw dat enveloppe met getuigenissen niet mag geopend worden

In het proces rond televisiemaker Bart De Pauw (52) heeft de correctionele rechtbank van Mechelen beslist dat de verzegelde omslag met de eerste getuigenissen gesloten moeten blijven. In die envelop zitten de initiële getuigenissen van Maaike Cafmeyer en Liesa Naert aan de VRT-preventieadviseur.

Het was vandaag een belangrijke dag in het proces rond Bart De Pauw. Zijn verdediging had vorige maand namelijk gevraagd om inzage te krijgen in de gesloten enveloppe met daarin de getuigenissen van actrices Maaike Cafmeyer en Liesa Naert.

De rechter heeft die vraag deze ochtend echter ongegrond verklaard. De Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) had zich daar in 2018 namelijk al over gebogen en volgens de rechter is er geen reden om dat debat opnieuw te voeren. De verdediging laat weten de uitspraak te zullen kijken en mogelijk in beroep te gaan. Daarvoor hebben ze vijftien dagen de tijd.

Wat staat er in die enveloppe?

De beruchte enveloppe bevat de originele getuigenissen die de zaak-De Pauw deden openbarsten. Het gaat om getuigenissen van actrices Maaike Cafmeyer en Liesa Naert aan de VRT-preventieadviseur in 2017. Zij deden dat toen enkel als die hen anonimiteit kon garanderen. Op basis van wat in die gesprekken gezegd is, besliste de VRT eind 2017 om de samenwerking met Bart De Pauws productiehuis Koeken Troef! stop te zetten.

Waarom wou De Pauw de enveloppe openen?

Volgens De Pauw was zijn ontslag indertijd onterecht. Hij meent dat de inhoud van die enveloppe onvoldoende reden is voor ontslag en eist 12 miljoen euro schadevergoeding van de VRT.

De verdediging van Bart De Pauw neemt hierbij wel een gok. Zij gaan er namelijk vanuit dat de oorspronkelijke verklaringen van Maaike Cafmeyer en Liesa Naert minder erg zijn dan wat ze later aan de onderzoeksrechter hebben verklaard. Die getuigenissen heeft hij namelijk wel al mogen inkijken.

“Het is cruciaal dat wij kunnen verifiëren wat Cafmeyer en Naert aanvankelijk hebben gezegd. We hebben enkel hun verklaring. Geen bewijs. Geen sms’en”, zegt De Pauws advocaat Michaël Verhaeghe in De Morgen.

Waarom gaat de enveloppe niet open?

Aanvankelijk verzetten Maaike Cafmeyer en Liesa Naert zich zelf heel hard tegen het openen van de enveloppe. Nu hadden ze echter op voorhand al laten weten niet in beroep te gaan tegen de beslissing van de rechter. Zo wilden ze het proces niet nog verder vertraging.

Maaike Cafmeyer en Liesa Naert – Bron: Isopix

Toch blijven beide vrouwen en hun advocate Christine Mussche er voorstander van om de enveloppe dicht te houden. Als dat niet was gebeurd, was het nut van een preventieadviseur namelijk volledig weg. In de toekomst zou de drempel voor slachtoffers namelijk veel groter zijn als zij wisten dat hun anonimiteit mogelijk niet gewaarborgd was.

Hoe gaat het proces nu verder?

Na zijn uitspraak liet de rechter van de rechtbank van Mechelen weten dat de volgende zitting plaatsvindt op 25 februari op 13 uur. Dan zullen de volgende data voor het proces vastgesteld worden.

Meer
Lees meer...