VRT weigert schadevergoeding van 12 miljoen euro te betalen aan Bart De Pauw

De VRT weigert om een schadevergoeding van 12 miljoen euro te betalen aan televisiemaker Bart De Pauw. Hij eist die schadevergoeding omdat de VRT volgens hem de samenwerking heeft stopgezet zonder enig bewijs.

Drie jaar geleden kwam televisiemaker Bart De Pauw onder vuur te liggen. Het was toen het hoogtepunt van de #MeToo-beweging en veel vrouwen kwamen met hun persoonlijke ervaringen naar buiten. En daarbij was Bart De Pauw een naam die vaak terugkeerde.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag

Tijdens de hoogdagen van de #MeToo-beweging lanceerde de VRT een interne oproep aan alle medewerkers om ongewenst gedrag op de werkvloer te melden. Op dat moment kreeg de vertrouwenspersoon van de VRT heel wat vrouwen over de vloer die verhalen hadden over televisiemaker Bart De Pauw.

Het ging daarbij over ongepaste opmerkingen, flirterige sms’jes en in enkele gevallen zelfs om stalking. Door deze verschillende meldingen besliste de VRT om de samenwerking met Bart De Pauw onmiddellijk stop te zetten. Op dat moment presenteerde De Pauw de quiz Twee tot de zesde macht en had zijn productiehuis Koeken Troef een contract met de VRT dat op dat moment ook werd beëindigd. Jeroen Meus verving Bart De Pauw als presentator van Twee tot de zesde macht. Het was Bart De Pauw zelf die het nieuws over zijn ontslag toen in een videoboodschap bekendmaakte.

Deze zomer lag er een schikking op tafel. Die kwam er op initiatief van de advocates van een tiental slachtoffers, onder wie enkele bekende actrices. De Pauw zou daarbij publiekelijk zijn foute gedrag moeten erkennen en de gemaakte kosten (zoals een psycholoog) moeten vergoeden. In ruil daarvoor zou de zaak niet naar de rechtbank gaan en kon hij dus een blanco strafblad behouden. Maar De Pauw weigerde waardoor de zaak werd doorverwezen naar de correctionele rechtbank, waar er de televisiemaker een gevangenisstraf van twee jaar boven het hoofd hangt. Maar dat is niet de enige zaak rond Bart De Pauw.

“Karaktermoord”

De Pauw eiste namelijk ook 12 miljoen euro van de VRT. Dit omdat hij van mening is dat de openbare omroep hem zonder bewijsmateriaal aan de deur zette.

De 12 miljoen euro zou een compensatie zijn van het inkomensverlies omdat hij z’n job verloor en voor de “karaktermoord” die volgens hem op zijn persoon werd gepleegd. Ook deze zaak zal nu voor de rechter komen.

Meer
Lees meer...