Vanaf vandaag gaan de nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen in. Daarbij mag je vanaf vandaag opnieuw zoveel mensen bij je thuis uitnodigen als je wil, kan je met al je vrienden op café en mag je eindelijk dansen op trouwfeesten. Dit zijn alle maatregelen die vandaag ingaan:
Op het Overlegcomité van 20 augustus werden heel wat nieuwe versoepelingen vastgelegd. Deze gaan vandaag, op woensdag 1 september, in. Sommige van deze maatregelen gelden niet voor Brussel, waar de vaccinatiegraad een stuk lager ligt dan in de rest van het land en er ook meer besmettingen met het coronavirus zijn.
Horeca
De eerste grote versoepeling hangt samen met de horeca. Vanaf vandaag vervallen daar bijna alle maatregelen. Enkel het dragen van een mondmasker wanneer je je verplaatst, blijft verplicht. Daardoor vervalt dus het verplichte sluitingsuur om 1 uur en staat er ook geen beperking meer op het aantal personen aan een tafel. Verder moet er ook geen anderhalve meter meer gehouden worden tussen de verschillende tafels op café en mag je opnieuw plaatsnemen aan de toog.
Dansen op café mag voorlopig nog niet. Die versoepeling staat wel al op de planning. Op vrijdag 1 oktober mogen de discotheken opnieuw hun deuren openen. Vanaf die dag zal je ook in cafés mogen dansen en je dus ook zonder mondmasker door de ruimte verplaatsen.
De versoepeling van de maatregelen in de horeca gaat niet in in Brussel, daar blijven de huidige maatregelen van kracht. Dat betekent dat je er met maximum acht aan een tafel kan zitten, dat je niet aan de bar kan plaatsnemen. Alle tafels moeten ook nog steeds anderhalve meter uit elkaar staan en de cafés moeten om 1 uur hun deuren sluiten.
Trouwfeesten
Waar je wel mag dansen vanaf vandaag is op trouwfeesten. Deze maatregelen gelden voor alle privéfeesten. Die kunnen doorgaan zonder beperkingen voor maximum 200 mensen binnen en 400 buiten. Je hoeft hierbij geen mondmasker te dragen of afstand te houden. Daardoor kan je dus dansen en kan dat ook zonder mondmasker.
Ook deze maatregel geldt niet voor Brussel, daar blijft dansen op (trouw-)feesten verboden en blijven dezelfde regels van de horeca van kracht.
Huwelijken, uitvaarten en erediensten
Voor burgerlijke huwelijken, uitvaarten en erediensten vervalt het maximum aantal aanwezigen. Hier blijft het dragen van een mondmasker wel verplicht.
In Brussel wordt deze maatregel niet versoepeld. Daar mogen nog steeds maar 200 mensen aanwezig zijn binnen en 400 buiten en moet er afstand gehouden worden.
Thuis
Vanaf vandaag staat er ook geen beperking meer op het aantal mensen dat je thuis uitnodigt. Tot op heden mocht je maar acht mensen uitnodigingen in je privéwoning, maar voor het eerst in maanden wordt de beperking op het aantal gasten opgeheven.
Deze maatregel gaat wél in in Brussel. Ook daar mogen mensen dus opnieuw zoveel mensen uitnodigen als ze willen bij hen thuis.
Evenementen
Evenementen krijgen ook een versoepeling vanaf vandaag. Daarbij vervallen de maatregelen voor evenementen met maximum 200 aanwezigen binnen en 400 buiten. Om precies te zijn wil dat dus zeggen dat er geen afstand meer gehouden moet worden en dat ook mondmaskers niet langer verplicht zijn. Op deze, kleinere evenementen is een Covid Safe Ticket ook niet nodig.
Ook bij grotere evenementen die gebruik maken van een Covid Safe Ticket blijven de huidige maatregelen van kracht en mag je dus, wanneer je bewijst dat je gevaccineerd bent, een negatieve coronatest kan voorleggen of recent van corona genas, aanwezig zijn en moet je daarbij geen mondmasker dragen of afstand houden. Wanneer er bij deze grotere evenementen geen Covid Safe Ticket gebruikt wordt, blijven de regels rond mondmaskers en afstand wel van kracht. Voor alle evenementen, klein of groot, vervalt wel het einduur.
Deze versoepeling geldt niet voor Brussel, daar blijft het verplicht om op kleine evenementen (tot 200 aanwezigen binnen en 400 buiten) een mondmasker te dragen en afstand te houden. Het einduur van 1 uur blijft hier ook van kracht.
Thuiswerk
Vanaf is thuiswerken niet langer aanbevolen. De regering vroeg op het laatste Overlegcomité wel aan de werkgevers om een plan voor thuiswerken op te stellen, zodat werknemers die dat willen nog steeds kunnen kiezen om van thuis te werken.
In Brussel blijft thuiswerken aanbevolen.
Nachtwinkels
Tot slot mogen ook nachtwinkels terugkeren naar hun gewone openingsuren. Tot op heden moesten deze om 1 uur hun deuren sluiten.
In Brussel blijft het verplichte sluitingsuur van 1 uur wél van kracht.